V rozpravě zastupitelé řešili, jestli vyhoví výzvě Brna, aby kraj do svého rozpočtu započítal sto dvacet milionů korun na provoz brněnských divadel (čtěte: Spor o 120 milionů na brněnskou kulturu: Kde ty prachy jsou? ptá se Hollan). „Podle Ministerstva financí kraj dostává od státu peníze pro podporu divadel a orchestrů," odůvodnil výzvu brněnský náměstek primátora Matěj Hollan.

Hejtman Michal Hašek nedoporučil zastupitelům, aby pro navýšení rozpočtu hlasovali. „Do brněnského rozpočtového mejdanu se zapojovat nebudeme. I když Brno argumentuje, že do brněnských divadel chodí lidé z celého kraje. Brno také nepřispívá na opravu krajských silnic nebo integrovaný dopravní systém, když ho využívají Brňané," argumentoval Hašek.

Dále dodal, že na jednání jihomoravské rady navrhoval, aby kraj zaplatil náměstkovi primátora Matěji Hollanovi celoroční zahraniční cestu. „Bohužel nápad další radní nepodpořili," vtipkoval Hašek. Následně si zastupitelé odhlasovali, že na brněnskou kulturu přispívat nechtějí.

Sestavení krajského rozpočtu zkritizoval blanenský místostarosta Jiří Crha a krajský zastupitel za ODS. „Kraj příliš rozhazuje a projídá peníze. Jde o klasický předvolební rozpočet, kdy kraj bude investovat do oprav a akcí, aby se zalíbil voličům," poznamenal Crha.

Náměstek jihomoravského hejtmana bude od února Hanák
Jižní Morava - Na čtvrtečním jednání jihomoravští zastupitelé odsouhlasili personální změny na kraji. Minulý týden oznámili rezignaci ze své funkce náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík, a radní Jiří Janda a Jaroslav Parolek ze sociální demokracie. Svůj konec na krajském úřadě odůvodnili nekanditurou v příští krajských volbách.

Zastupitelé ve čtvrtek schválili, že na pozici Pavlíka usedne dosavadní předseda finančního výboru Roman Hanák. "Děkuji všem zastupitelům za podporu," uvedl Hanák, který od prvního února bude na kraji zastávat funkci náměstka hejtmana pro dopravu.

Pavlík však na kraji zůstane i po své rezignaci. Zastupitelstvo ho potvrdilo novým předsedou finančního výboru. "Na kraji bude zastávat funkci uvolněného zastupitele," doplnil hejtman Michal Hašek.

Místo Jandy, který je zároveň i hodonínským místostarostou a Parolka usedne do Rady Jihomoravského kraje Petr Šelepa a Igor Chlup.

Šelepa dosud šéfoval Výboru pro národnostní menšiny. Jeho pozici bude od prvního ledna zastával končící radní Jiří Janda.

Ve funkci předsedy Výboru pro regionální rozvoj končí David Macek zvolený za lidovce, který nedávno ze strany odešel. Nahradí jej lidovec Richard Zemánek.