Radní v pondělí vybrali dodavatele obleků. Stala se jím společnost Anorac z Holasic.

Jednotlivé zakázky v dynamickém nákupním systému radní zadávají podle aktuálních potřeb kraje a jeho příspěvkových organizací. Zavedení systému odsouhlasili na jeden rok.

Od pondělí je uzavřená Mateřská škola Proškovo náměstí. „Uzavření je na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice kvůli koronaviru. Obdobná situace je i v Mateřské škole Cihelní," sdělila starostka městské části Maloměřice a Obřany Klára Liptáková.

Děti se kvůli pandemii nepodívají ani do školky v ulici Kosmonautů ve Starém Lískovci. Od pondělí hygienici školku úplně zavřeli, a to nejméně do třicátého října. Jedna ze tříd jde do karantény. "Do odvolání je uzavřena oranžová třída z důvodu karantény. Obě paní učitelky jsou nemocné, jedna s pozitivním testem na Covid-19, druhá čeká na testy. Děti a pedagogické pracovnice oranžové třídy spadají do čtrnáctidenní karantény nařízené krajskou hygienickou stanicí," uvedla na stránkách školky Lucie Žigárdyová.
Jak dodala, hygieničtí pracovníci budou v nejbližších dnech obvolávat rodiče dětí z oranžové třídy a zjišťovat podrobnosti o zdravotním stavu.

Celkem 128 pacientů s onemocněním Covid-19 je hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Třináct je na anesteziologicko resuscitační klinice, z toho deset na umělé plicní ventilaci - jeden také na přístroji ECMO, zdravotní stav všech je vážný," sdělila v pondělí dopoledne mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

MARTIN MALÍK je nadále předsedou FAČR.
Očista musí přijít. Fotbaloví delegáti z jižní Moravy chtějí konec Malíka

Čtrnáct pacientů podle ní leží na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách, zbylí na lůžkách s kyslíkem a standardních lůžkách.

Ve Fakultní nemocnici Brno přibylo od pátku do neděle čtyřiatřicet pacientů s Covid-19. „153 je jich na standardních lůžkách, pětadvacet na jednotce intenzivní péče, dvanáct z nich na umělé plicní ventilaci," oznámila mluvčí zařízení Veronika Plachá.

Ve svatoanenské nemocnici je aktuálně nemocných také 111 zdravotníků. Mezi nimi je jednadvacet lékařů, pětaosmdesát nelékařských pracovníků a pět fyzioterapeutů. „V pracovní karanténě máme 160 zaměstnanců, v domácí třiačtyřicet. Dalších pětatřicet zaměstnanců je na ošetřovném člena rodiny," vyčíslila Lipovská.

Podle Plaché se nyní nachází v domácí karanténě zhruba dvě stě zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno.

V pondělí v areálu svatoanenské nemocnice otevřeli třetí odběrové místo. Nachází se stejně jako dvě předchozí místa v budově C. „Zájem o odběry je stále vyšší, v pondělí ráno bylo možné objednat se k nám nejdříve v sobotu 31. října. Denně teď budeme mít zhruba 330 stěrů. Ať už od veřejnosti našich pacientů nebo vybraných zaměstnanců," přiblížila Lipovská.

Roušky s potiskem šalin mohou Brňané nakupovat u příležitosti sto dvacátého výročí elektrické tramvajové dopravy ve městě.
Netradiční móda z Brna: ponožky, trenýrky a dokonce i roušky s obrázky šalin

Obě laboratoře nemocnice nyní vyhodnocují necelých sedm set vzorků. „Za následující dva týdny se chceme dostat na celkové číslo třináct set a pomoci tak i dalším zdravotnickým zařízením, jejichž laboratorní kapacita není tak vysoká," doplnila Lipovská.

Pomoci ve svatoanenské nemocnici by měli medici a další vysokoškoláci se zdravotnickým zaměřením. Dvaačtyřicet jich již nastupuje tento týden do směn, osmnáct dalších se připravuje. „Prozatím se k nám nedostali žádní středoškoláci, zažádali jsme si o sedmašedesát," sdělila Lipovská.

Nové mobilní odběrové místo vznikne také ve Znojmě. Jeho vznik podpořili tamní radní, v pondělí o tom na sociální síti informoval starosta města Jan Grois. Místo bude určené pro samoplátce. „Schválili jsme výpůjčku pozemku u Louckého kláštera od prvního listopadu,“ napsal Grois.

S testováním od pondělka pomáhají i jihomoravští hasiči. "Do provozu zařazujeme dva mobilní odběrové týmy. Každý tým je dvoučlenný. Skládá se z profesionálních hasičů, kdy jeden je na postu řidiče a druhý v pozici vzorkovače. Posádky prošly odborným školením," vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

MICHAL HRABAL, PETRA ŠEBKOVÁ