Nejdrtivěji dopadly volby na sociální demokracii. V kraji dostala 22,94 procenta v republice celkem pak jen 20,45 procenta. Tedy o tři procenta méně, než v roce 2010. „Po tolika letech v opozici to je pro stranu katastrofa. Sobotkova pozice je silně otřesená. Jediné, co mu může pomoci, je to, že na prohře nesou vinu všichni představitelé strany," myslí si politolog Lubomír Kopeček.

Na jihomoravského i celorepublikového lídra Bohuslava Sobotku také už Pyrrhovo vítězství tvrdě dopadlo. Předsednictvo strany jej v neděli na návrh brněnského primátora Romana Onderky vyzvalo k odstoupení a vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu. Ten má nově vést jihomoravský hejtman Michal Hašek, který na kandidátce Sobotku přeskočil díky preferenčním hlasům voličů. „Výsledek ČSSD považuji za prohru. Sociální demokracii čeká buď sebereflexe, nebo pokračování cesty vzdalování voličům," prohlásil Onderka. Pro návrh hlasovalo 20 ze 33 poslanců.

Také hejtman Hašek sice těsně po volbách podpořil Sobotku jako lídra, o několik hodin později ale už byl ostřejší. „Kdybych já byl předsedou, oznámil bych rezignaci," prohlásil. Zároveň doporučil konání mimořádného volebního sjezdu strany.

Sobotka se zatím odejít zdráhá. „Volby potvrdily pozici sociální demokracie jako nejsilnější strany. Místo aby se ale soustředila na prosazení svého programu, čelí bezprecedentnímu útoku na změnu poměrů. Pokus o mocenské převzetí by se ze strany Michala Haška a Jeronýma Tejce odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku. Ten je jen záminka. ČSSD nesmí skončit jako SPOZ. Naprosté a nekritické podřízení ČSSD vůli a rozmarům prezidenta republiky, které prosazuje Michal Hašek, učiní stranu dlouhodobě nevolitelnou pro velkou část jejích voličů," kontroval Sobotka.

Ať už ale bude za ČSSD sestavovat vládu kdokoliv, s volebním výsledkem to podle politologa Kopečka bude mít těžké.

Podrobné výsledky z vašich měst a obcí, zhodnocení voleb, příběhy voličů i politikůNEJROZSÁHLEJŠÍ VOLEBNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z KRAJE ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Především kvůli velkému počtu hlasů pro nové a nevyzpytatelné strany. „Voliči hledají alternativy a proto dali takové množství protestních hlasů. Přestože zvolení Věcí veřejných v roce 2010 nevyšlo, ukázalo se, že podobná strana se do parlamentu může dostat. ANO pak vzalo voliče nejen Věcí veřejných, ale také ODS a TOP 09," řekl na adresu faktických vítězů voleb politolog Lubomír Kopeček.

V kraji ANO dostalo 17,3 procenta. Podle lídra jihomoravského ANO Martina Stropnického je možný koaliční partner, nebo alespoň strana, kterou hnutí může podpořit z opozice, ČSSD. „Jsme připraveni jednat. Volební výsledek nás vede k povinnosti jednat," řekl Stropnický.

Ve volbách zcela propadli zemanovci. Nedosáhli ani 4,3 procenta z roku 2010. S 1,7 pro­centem je předstihli zelení, piráti i svobodní. „Jde o mnohem horší výsledek, než jsem očekával. Je to obrovské zklamání. Beru to jako neúspěch lídrů, nikoliv dalších členů na kandidátkách," vzal vinu částečně i na sebe krajský lídr František Lukl.

Jen o něco méně zklamaní byli občanští demokraté. Získali jen dva mandáty za 7 procent. „ODS se musí změnit, je to jasný signál od voličů," řekl lídr Petr Fiala. Jen se dvěma poslanci se musí spokojit také TOP 09.

Naopak spokojení jsou lidovci. Po třech letech se dostali do parlamentu. V kraji dostali dokonce 10,26 procenta. „Měli jsme za cíl dvouciferné číslo," byl spokojený lídr Jiří Mihola.

Volby vynesly do sněmovny také rodinnou dvojici. Vojtěch a Petr Adamovi uspěli jako lídři komunistů a Úsvitu.

Zatímco pro politiky byly volby nervy drásajícím zážitkem, pro lidi proběhly v podstatě klidně. „Neřešili jsme žádné incidenty spojené s volbami. Jen v pátek voliče v Mikulově obtěžoval jeden opilec. Ale před naším příjezdem odešel," řekla mluvčí policie Petra Vedrová.

Klid měli i členové volebních komisí. Díky historicky druhé nejhorší volební účasti 60,55 procenta byli hotoví v rekordním čase, už v sobotu v půl osmé večer.