Komise u výrobků hodnotí i další aspekty, jako třeba inovativnost, použité materiály, design výrobu nebo senzorické vlastnosti. Všechny výrobky jsou rozděleny do devíti kategorií podle typu potraviny. Výsledky soutěže budou oficiálně vyhlášené 24. května. Společnosti, které uspějí, mohou své výrobky označit logem Regionální potravina.

„Je to velká pomoc pro zákazníka, který ví, že to, co kupuje, je kvalitní," říká Jaromír Musil z Agrární komory Jihomoravského kraje.

Věra Šotníková, která je hlavním garantem za Mendlovou univerzitu, je přesvědčená, že mají regionální potraviny mnoho výhod. „Díky kratší distribuci od výrobce ke spotřebiteli se ke konzumentovi dostávají výrobky, které jsou čerstvější, neprodělávají takovou délku a taky nejsou zakonzervováni nějakým činidlem, tohle všechno odpadá," doplnila Šotníková.

DOMINIKA KOŠTIALIKOVÁ