Novinka se dostává na stánky v těchto dnech. „Celkem je na jízdenkách dvanáct různých ochranných prvků, z nichž polovinu mohou lidé rozeznat pouhým okem. Sice jsme od roku 1996 nezaznamenali žádný pokus o padělání, ale i tak je nutné bezpečnost jízdenek zvyšovat,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová.

Staré jízdenky zůstávají stále platné. „Samozřejmě chvíli potrvá, než obchodníci vyprodají zásoby. Lidé mohou používat obě verze dokladů,“ vysvětlila Škrancová.

Zdražovat se nebude

Někteří Brňané se obávají, že náklady na tisk nových jízdenek se promítnou i do jejich ceny. „Doufám, že nenavrhnou další zdražování. Pokud nikdo lístky nepadělá, přijde mi zbytečné je takto přehnaně chránit,“ řekla například Jaromíra Hubáčková.

Podle mluvčí Škrancové dopravní podnik naopak ušetří. „Grafiku jízdenek obměňujeme zhruba jednou za dva a půl roku. Je nutné pokusům padělatelů předcházet. Nové jízdenky jsou navíc zhruba o tři procenta levnější než ty stávající,“ vysvětlila Škrancová.

Na první pohled je na nových jízdenkách vidět široký stříbrný pruh, který nahradil přerušovaný pás, známý například z bankovek. „Nový pruh tvoří hologram s registrovaným motivem. Dalším způsobem, jak si ověřit pravost jízdenky, je šedý čtverec v jejím levém rohu. Ten se po stisku mezi prsty zahřeje a zmizí. Po ochlazení se opět objeví. Další prvky jsou utajené. Revizoři je mohou prověřit pomocí speciálních přístrojů,“ přiblížila mluvčí.

Novou verzi jízdenky vyrobila společnost Státní tiskárna cenin. „Brněnské provedení jízdenek je jedním z nejbezpečnějších v celé republice. Kromě viditelných ochranných prvků jsou na nich i takové, které jsou zjistitelné pouze přístroji. Stejně tak jako u bankovek,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Bohuslav Maceška.

Podle něj má například pětisetkoruna jedenáct viditelných znaků. „Další jsou pak utajené, na které přijdou jen specialisté,“ sdělil Maceška.

Změny i v automatech

Ochranných prvků se dočkají i jízdenky prodávané v automatech. „Zhruba do dvou měsíců změníme jejich grafickou podobu. Získají například podobný stříbrný pruh s hologramem, jako mají jízdenky prodávané na stáncích,“ řekla mluvčí Škrancová.

Dopravní podnik zabezpečuje i své předplatní jízdenky. „Opatření jsou podobná jakou u jednorázových. Snažíme se především zamezit pokusům o přepisování dat platnosti. Používáme speciální barvu, která se vsákne do papíru,“ vysvětlila mluvčí.

Znepříjemnit práci padělatelům se snaží i v dalších městech. „Pravidelně každé dva až tři roky měníme ochranné prvky jízdenek podle aktuálních nabídek na trhu. Na papírových dokladech nechybí vodoznaky, ochranné barvy nebo různé perforace,“ uvedl například Miroslav Albrecht z ostravského dopravního podniku.

SMS jízdenky v létě

Další novinkou v nabídce brněnského dopravního podniku bude zavedení takzvané sms jízdenky. „V pondělí jsme zveřejnili výběrové řízení na zhotovitele systému. Fungovat by měl začít už letos v létě. Lidé si pomocí mobilního telefonu zakoupí jízdenky v hodnotě 29 a 99 korun. Dražší bude na čtyřiadvacet hodin, levnější pak na pětasedmdesát minut. V příštích letech chceme také zavést do některých našich vozů vlastní bezdrátové připojení k internetu," dodala mluvčí.