Každou volnou chvíli tráví v lese, nebojí se sbírat ani druhy, které by ostatní se strachem minuli. „V neděli jsem se byl podívat v brněnské Bystrci, předevčírem zase prošel oboru Holednou v Kohotouvicích. Zatím jsem si pokaždé odnesl úlovek, i když by to mohlo být určitě lepší,“ vypráví nadšený houbař Jakub Cýrus. Košík naplnil převážně holubinkami, hřiby plstnatými nebo hřiby žlutomasými, známými jako babky.

Ačkoliv se zdá, že jsou podmínky pro růst hub v současné době ideální, podle mykologů zatím houby zdaleka nerostou do takové míry, aby lidé opouštěli lesy s překypujícími košíky. Alespoň na jižní Moravě. „Na Hodonínsku je, co se vzácnějších druhů týče, pusto prázdno. Uvidíme, v jakém stavu budou houby po uplynulých tropických dnech. Bojujeme s tím, že je převážně příliš sucho, nebo příliš mokro,“ vysvětlila Jiřina Hrabáková z brněnské pobočky České mykologické společnosti.

Právě počasí je faktor, který růst hub značně ovlivňuje. Nejlepšími předpoklady jsou teplo a vláha. Podle meteorologů bude počasí v následujících dnech teplé a se srážkami, růst hub by tedy mohlo podpořit. „Červen byl poměrně deštivý, čili vlhkosti je spíše dostatek,“ uvedl Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu.

V lesích tak lidé nyní najdou především poslední hřiby dubové, jejichž sezóna se pomalu chýlí ke konci, čtyři druhy holubinek nebo kozáky habrové. „Teď začnou růst růžovky, ty jsou takový předvoj smrkových hřibů a nezáleží na tom, jestli v jehličnatých nebo listnatých lesích,“ řekla Hrabáková.

Růst začínají i lišky bledé a lišky obecné, za kterými se houbaři musí vydat převážně do listnatých lesů. Postupně se objevují hřiby smrkové. „Mám zprávy, že se občas nějaký smrkáč objeví, ale zatím to na plné košíky není. U smrkových hřibů je první vlna většinou koncem července, v první polovině srpna a poté samozřejmě v září a říjnu,“ zhodnotila mykoložka Hrabáková.

Oproti loňskému roku je nicméně houbová sezóna pro nadšence mnohem příznivější. Daleko víc než loni bylo především časně jarních hub jako jsou smrže, čirůvky májovky nebo závojenky. „Obrovská vlna nastala letos u hřibů dubových, například ve Ždánickém lese nebo směrem na Adamov mohli lidé nalézt stovky plodnic. To vše ale do začátku minulého týdne, teď nastal jakýsi útlum. Snad se teď po větších deštích objeví další vlna,“ doufá Hrabáková.

Možností, jak nasbírané houby následně zpracovat, mají lidé nespočet. Použít je lze například při přípravě tradičního houbového kuby, omáček, nebo guláše. „Výborné jsou osmažené v trojobalu, na takovou přípravu se nejlíp hodí muchomůrka růžovka. Nakládám je i s různým kořením,“ zmínil milovník hub Martin Cimrman.