Zatímco v úterý k šesté večer zapsali hygienici za čtyřiadvacet hodin jen pět nových pozitivně testovaných lidí, do středeční šesté večer pozitivních testů výrazně přibylo.

„Za posledních čtyřiadvacet hodin přibylo patnáct nových případů. Jedenáct osob je k dnešnímu dni vyléčených,“ sdělili hygienici v pravidelném přehledu. V kraji tak přibyl jeden vyléčený člověk a vyjma Hodonínska nejméně jedna pozitivně testovaná osoba v každém kraji. Nejvíce, po pěti na Břeclavsku a dohromady v Brně a na Brněnsku.

Údaje platné ke středě 18.00Zdroj: Deník / Markéta Evjáková

Víc práce mají i specialisté ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Jednoho nového pacienta přeložila na specializované pracoviště prostějovská nemocnice. „Jde o šestapadesátiletého muže ve velmi vážném stavu. Celkem nyní na anesteziologicko resuscitační klinice pečujeme o sedm pacientů s nemocí Covid-19. Pět je jich napojených na umělou plicní ventilaci, dva na přístroj ECMO,“ sdělila ve středu ráno mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Jihomoravští policisté objevili na venkovních sešlostech několik silně opilých mladistvých.
Zákazy nezákazy. Policisté opět rozháněli skupiny opilých dětí

Během středy hygienici určili k otestování 212 lidí, celkem jich od ledna na testy poslali 2 670. O čtyři desítky vzrostl počet nařízených karantén, celkem v ní na jižní Moravě je nyní 948 lidí. Na jižní Moravě také od počátku týdne spouští hygienici s podporou pěti armádních týmů systém takzvané inteligentní karantény, která má zrychlit testování lidí, izolaci těch s pozitivním nálezem a vyhledávání jejich kontaktů.

V celé zemi bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví ke středeční půl šesté večer 3 508 lidí s pozitivním testem, jednašedesát pacientů se už z nemoci zotavilo, devětatřicet pozitivně testovaných osob zemřelo.