„Zahájili jsme jednání s devíti firmami. Zatím jsme viděli nápady pěti z nich. Teď budeme vybírat společnosti, které budou nové centrum budovat. Do konce roku bychom mohli mít jasnější představu,“ uvedl ředitel městské firmy Jižní centrum Stanislav Pšeja. Právě tato společnost má za úkol stmelit pozemky v okolí ulice Trnitá a jednat s investory o stavbě.

Zájem o téměř deset hektarů pozemků za více než deset tisíc korun za metr čtvereční mají firmy, které už v Evropě podobné projekty staví. Vedle autobusového nádraží Zvonařka bude stát například nákupní zóna s kancelářemi. Stavět ji bude společnost Aupark holding. Ta se na Slovensku „proslavila“ stavbou nákupního centra v Žilině i přes zákaz soudu. V jižním centru už před lety koupila více než dvacet tisíc metrů čtverečních.
„Z poloviny tam postavíme kanceláře, ve druhé mohou lidé nakupovat,“ řekl mluvčí Auparku holding Miro Sedlák. Podle něho by měla plánovaná stavba stát více než dvě miliardy korun a využívat ji lidé budou už za čtyři roky.

Firmy, které pozemky chtějí vykoupit od města ale podrobnosti svých záměrů tají.

Stavět v novém centru chce například společnost Quilan Private Golub, která se specializuje na stavbu bytů a kanceláří a nákupních center. Tento rok staví moderní budovy v centru Budapeště. Luxusní obchodní centrum postavili také v pražských Butovicích. „Chceme postavit hotel, kanceláře a nákupní zónu,“ řekl stavební ředitel firmy Igor Klajmon.

S městem jedná také brněnská společnost Morávka Centrum. V Brně už projektovala šedesátimetrový M-Palác v Heršpické ulici. „Město si klade požadavky a my se jim budeme snažit vyjít vstříc. Určitě ale jdeme do dalších kol jednání,“ uvedla projektová manažerka Sylvie Pyszková.

Své plány už městu představil i CTP Invest a Immorent. Své plány ale obě firmy tají. O pozemky má zájem také společnost Qinn invest, která staví supermarkety a benzinové pumpy.

I přesto společnost Jižní centrum už nabízí pozemky, které pro město vykoupila. Chybí jí ale stále důležitá úzká parcela, která leží v místě, kde by měly stát budovy lemující městský bulvár. „Věřím, že se s Magdalenou Janottovou, které pozemky patří, brzy dohodneme,“ dodal Pšeja. Za svých patnáct set metrů čtverečních může požadovat až třicet milionů korun. Město ale chce její pozemky směnit za jiné.