„Průvod stárků a stárek v tradičních krojích projde obcí, potom se vrátíme zpět pod májku a budeme zde tancovat,“ vysvětlila starostka Sokola Jundrov Renáta Šťastná.

Právě Sokol místní hody pořádá. „Tančit budeme verbuňky, hošije, vrtěný nebo skočný,“ vypočetl kapelník dechové hudby Dambořanka František Mayer, jehož kapela bude v Jundrově vyhrávat celou sobotu. Oslavy doprovází postava pana France ze zámku Dozického. „Je to osoba, která dohíží na celé hody, s průvodem jede v kočáře a například večer čte paragrafy a pravidla hodů,“ uvedla Šťastná.

Pro starší stárky je celá akce spíš povinností. Jen navléct se do svátečního kroje zabere více než hodinu času. „Mám takovou malou sukýnku, pak čtyři spodničky, sukni, přes to zástěru a stužky. Například na hlavě mám čepec, přes to takzvaný turečák a stužky,“ popsala oděv Lea Hanáková, která půjde v průvodu už podruhé. Největší radost měly z hodů ti nejmenší. Například Michal Spitz byl v průvodu se svou sedmiletou sestrou Pavlínou úplně poprvé. „Moc se na to těším. Nejvíce ze všeho se mi líbí klobouk,“ ukazuje chlapec.