Ve čtvrtek odpoledne poté, co vicepremiér a ministr pro místní rozvoj ohlásil odchod ze všech vládních funkcí, obrátili i Čunkovi straničtí kolegové. „Velmi tento krok oceňuji. V tuhle chvíli to bylo jediné možné řešení celé situace,“ prohlásil místopředseda strany David Macek z Brna.

Stejně mluvil i další místopředseda KDU–ČSL a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. „Přestože je nevinný, rozhodl se správně tak, aby vláda ani strana nebyly pod tlakem. Teď už to totiž není jen o vině a nevině,“ tvrdí hejtman.

Strana teď bude řešit, koho navrhne jako Čunkovi zástupce ve vládě. „Prioritou je hledání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Tím by měl být současný místopředseda strany Roman Línek. Pro KDU–ČSL představuje nejlepší řešení,“ myslí si Juránek.

O tom, zda Línek nahradí Čunka i na pozici šéfa strany, však jihomoravský hejtman mluvit nechtěl. „To si Čunek zváží sám. Jistě ale udělá to, co bude pro lidovce nejlepší,“ dodal Juránek.

Ani Macek nechtěl prozradit, zda trvá na odstoupení předsedy. „Nechci mu přes média vzkazovat nějaké rady, jak se má zachovat. Má čas na rozmyšlenou do úterka, na kdy jsme svolali celostranickou konferenci. Tam bude prostor pro vyjádření,“ řekl Macek.

Lidovečtí senátoři Čunka už ve středu vyzvali k tomu, aby opustil nejen vládní funkce, ale uvolnit má podle nich i předsednické křeslo.