Stavba aquaparku stála dvě stě milionů korun a u odborníků sklízela pochvaly za zajímavou architekturu. Nad kladnými ohlasy, ale postupně převážily nedostatky. Vzduchotechnika začala rezavět, na podlaze stála voda, kovové sloupy nechtěně fungovaly jako hromosvody a odlupoval se lak v tobogánu. Část problémů stavební firma Stavoprogres Brno nebo správce areálu Starez sport odstranily, jiné přetrvávají. „Nejzávažnější je stav podlah bazénů, kterými protéká voda až do strojovny a nenávratně ji poškozuje. Kvůli vodě se narušuje i dlažba. Stavební firma reklamace neřeší," podotkl náměstek brněnského primátora a předseda představenstva Starezu Ladislav Macek.

Ředitel Stavoprogresu Brno Josef Kavalec vinu odmítá. „Jsme stavební firma, která se řídí projektem a do jeho podoby nemůžeme mluvit. Město vědělo, že v něm odtokové žlábky nejsou, ale šetřily se peníze a neřešili to," podotkl Kavalec.

Ostatní závady podle něj firma odstranila. „Týkalo se to například střechy nebo odštípnutých dlaždic. Co se týče podlah, navrhovali jsme řešení, na kterém by se investičně podílely všechny tři strany, tedy město, projektant i my. Na to ale nepřistoupili," dodal Kavalec.

Projekt navrhla kancelář K4. „Problémy v kohoutovickém aquaparku jsou dlouhodobě. V projektu chyba není, jsou špatně udělané spáry v podlaze, odtokový žlábek není potřeba," reagoval předseda představenstva firmy Vladimír Pacek. Lidem vadí velké kaluže, které se tvoří u bazénů. Město řeší, jestli se musí dodělat další odtokový kanál.

Kdo úpravu podlah nakonec zaplatí rozhodne soud, který se sejde na konci tohoto měsíce. „Máme v ruce znalecký posudek, který označil naši reklamaci za oprávněnou. Stavební firma si nechala zpracovat vlastní posudek, který tvrdí, že není jasné, kdo za kaluže může. Očekáváme, že soud si objedná vlastní posudek, podle kterého rozhodne," sdělil vedoucí investičního odboru brněnského magistrátu Jan Kaucký.

Dobrou zprávou pro návštěvníky je, že louže mají v dohledné době zmizet. „Počkáme, až znalec vybraný soudem zpracuje svůj posudek, abychom nepoškodili důkazní materiál a rychle se pustíme do oprav. Poté budeme po firmě požadovat náhradu škody," dodal Kaucký.

Náměstek Macek si naděje na rychlé vyplacení peněz nedělá. „Na firmu je podaný insolvenční návrh, takže se náhrady budeme možná domáhat u insolvenčního soudu," informoval Macek.