Systém výběru zůstal stejný jako u minulého ročníku. Vždy tříčlenná hodnotící komise složená z nezávislých odborníků, novinářů nebo influencerů vytipovaná místa navštívila. Mezi nimi se objevil například šéfkuchař Long Story Short Štěpán Danihel, redaktorka a šéfkuchařka Darina Sieglová, Food blogeři Petr a Gábi z P&G Foodies, Martin Vašíček, který právě letos získal dvě zlaté hvězdy na Great Taste Awards! nebo třeba sládek pivovaru Obora, Martin Novák.

Slavnostní vyhlášení se pak uskutečnilo první zářijový pátek v brněnské Hale Industra v areálu Nové Zbrojovky. „Turisté již v dnešní době běžně spojují své výlety do regionu s gastrozážitkem. A právě proto mapujeme kvalitu a pestrost nabídky napříč jižní Moravou v projektu Gourmet. V našich výstupech a aktivitách pak k návštěvě turistické atraktivity přidáváme i porci tipů na skvělou gastronomii, kterou je kraj vyhlášený. V letošním roce navíc přidáváme tipy na Podniky na kolečkách,“ sdělila ředitelka Centrály cestovního ruchu Martina Grůzová.

Vlaky RegioJetu. Ilustrační foto
Z Brna na vídeňské letiště: vlaky třikrát denně, část spojů zaplatí město

V tištěném průvodci, který lidé získají zdarma v informačních centrech a na dalších místech v regionu, jsou podniky v dané kategorii abecedně seřazeny s vyznačeným vítězem. K tištěné i online verzi je k dispozici anglická a německá mutace, další informace najdou zájemci na webu. „Každoročně je úkolem hodnotitelů posoudit každý podnik pohledem návštěvníka. Sledovat nejen kvalitu a chuť jídla, ale také přístup personálu, služby a celkovou atmosféru místa. Každá kategorie má sice svého vítěze, ale primárně jde o dialog s poskytovateli gastronomických služeb a další službu pro turistu. Tomu díky průvodci nabídneme výběr toho nejlepšího, co při cestách po jihu Moravy může ochutnat,“ doplnila Grůzová.

Vítězové v pěti kategoriích

Restaurace: Restaurace Víno Šílová, Mikulov

Bistra: Pedro's Streetfood Bistro, Mikulov

Kavárny a cukrárny: Půl napůl, Znojmo

Vinařství a vinné galerie: Vinařství Válka, Nosislav

Pivnice a pivovary: Vorkloster, Předklášteří