Kde máte trvalé bydliště? Ve Starém Lískovci? Tak to vás povezeme do nemocnice v Bohunicích. Brněnští radní ve středu schválili rozdělení spádových oblastí nemocnic pro obor chirurgie.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové se záchranáři při převozu pacienta řídí trvalým bydlištěm zraněného. „Pacient má sice právo nemocnici odmítnout, pak ale záleží na tom, zda mají jiné nemocnice volno," řekla Zuchová.

Dodala, že důležitý je také zdravotní stav pacienta „Pokud je potřeba převoz do specializovaného centra, nehraje spádovost roli," upozornila.

Pokud ale zraněný přijde do nemocnice sám, většinou se o něj lékaři postarají i mimo spádovou oblast. „Pokud je to v našich silách, ošetříme i pacienty z jiných částí Brna, než které pod nás spadají. Akutní případy řešíme vždy," upozornil ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal.

Nové rozdělení souvisí se změnou počtu lůžek v nemocnicích. V těch, které zřizuje město, je už jejich počet jasný. „V Úrazové nemocnici se od ledna sníží ze současných 190 na 174. U Milosrdných bratří ubude devětatřicet lůžek z 262," sdělila Dita Havlíčková z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Velké změny zaznamená právě chirurgické oddělení v Nemocnici u Milosrdných bratří. „Nyní je tam sedmasedmdesát lůžek. Jejich počet poklesne na padesát," dodala Havlíčková. Podle ředitele nemocnice Josefa Drbala se snižování dotkne ještě oddělení gynekologie.

Lůžek v městských nemocnicích sice ubude, některá se ale pouze přesunou. „Před několika lety jsme přestali plnit statut traumacentra. Ten se přesunul do Fakultní nemocnice Brno. Proto u nás město tato lůžka ruší. Část z nich se ale přemění na takzvaná lůžka následné péče," vysvětlil ředitel Úrazovky Doležal.

Nově vzniklá lůžka mají sloužit k doléčení starších pacientů například po složitějších operacích kloubů. „Nyní musíme takové lidi často posílat k Milosrdným bratřím nebo dokonce do Letovic na Blanensku. Pro pacienty je pak léčení náročné i psychicky, protože za nimi nemohou příbuzní jezdit na návštěvy tak často, jako kdyby leželi v Brně," dodal Doležal.

Upozornil také, že lidé by neměli zaměňovat spádové oblasti s noční pohotovostí. „Ta je od začátku června v Brně pouze v naší nemocnici," vysvětlil.

Spádové oblasti

Fakultní nemocnice Brno
– Bohunice, Starý a Nový Lískovec, Bosonohy, Žebětín, Bystrc, Kníničky

Fakultní nemocnice u sv. Anny
– Chrlice, Tuřany, Kohoutovice, část Brno-střed, Brno-sever, Maloměřice a Obřany

Vojenská nemocnice
– Židenice, Líšeň, Vinohrady

Úrazová nemocnice Brno
– Útěchov, Ořešín, Jehnice, Ivanovice, Komín, Jundrov, Žabovřesky, část Brna-střed

Nemocnice Milosrdných bratří
– Řečkovice a Mokrá Hora, Medlánky, část Brna-střed, Brno-Jih, Černovice, Slatina

SurGal Clinic
– Královo Pole, část Brno-střed