Přestože chce většina z bývalých primátorových náměstků přes vánoční svátky především odpočívat, mají už někteří jasno o plánech na příští rok. „Aniž bych hledal, dostal jsem tři nabídky z byznysu. U jedné z nich to vypadá, že se v dohledné době domluvíme. Pokud ano, půjdu na manažerskou pozici v oblasti Smart City,“ uvedl bývalý náměstek primátora pro tuto oblast Jaroslav Kacer.

Na nové místo se chystá i Martin Ander, který měl v bývalém vedení města na starosti územní plánování a životní prostředí. „Budu se věnovat městským projektům týkajícím se energetiky a její udržitelnosti,“ řekl.

Navazuje přitom na to, čím se zabýval v minulosti. „Na novém pracovišti využiji kontakty, které jsem získal už jako ředitel společnosti Duha,“ dodal Ander.

Policistou roku v kraji se stal Petr Kubinger. Čtyři policisté získali v pátek ocenění za Čin roku. V červnu zachránili dvě malé děti, které vypadly z okna.
Čin roku: čtveřici policistů ocenili za záchranu dětí, které vypadly z okna

Třeba bojem proti hazardu a dalšími tématy, na něž se zaměřoval už v minulosti jako občanský aktivista, se plánuje zabývat další z bývalých náměstků Matěj Hollan. „Chci se dál věnovat stejným tématům jako předchozích deset let. Otázkou je, jak konkrétně, ale to ještě nevím,“ řekl.

Nové zaměstnání přes Vánoce promyslí také Richard Mrázek, který měl v bývalém vedení města na starosti investice a dopravu. „Nyní mě čekají především Vánoce, odpočinek a poté funkce v kontrolním výboru brněnského zastupitelstva. Nad tím, jakým oborem se budu zabývat pracovně, jsem zatím příliš nepřemýšlel,“ uvedl.

Trávit více času s rodinou chce také Jaroslav Kacer. „Na celý prosinec jsem si vzal volno, abych nasál novou energii a byl s mou dvouměsíční dcerou,“ řekl Kacer.

Brankář Libor Kašík.
Kašík v Kometě nezačal ideálně. Potřebuji víc povedených zápasů, říká

Toho, že by další kroky bývalých politiků vedly z magistrátu na úřad práce, se podle Pinka bát nemusí. „Zaměstnavatelé si velmi cení kontaktů a know-how bývalých politiků. Informace z vedení města či třeba i ministerstev jsou pro ně velmi zajímavé,“ popsal odborník.

Podle něj je běžné, že se podobně dobře se svými znalostmi uplatní politici stejně jako vedoucí odborů na magistrátu. „Ve městech se třeba stává, že z vedoucího stavebního odboru se stane živnostník. Poté začne pracovat jako poradce pro stavební řízení a je o něj velký zájem, protože ví, jak celý proces funguje, kdo se ve vedení města na co zaměřuje a podobně. Lidé, kteří si jej najmou, se na něj mohou spolehnout,“ dodal politolog.