Po koronavirové pauze tak lidé znovu zjistí, jaká originální místa na jihu Moravy navštívit. Průvodce je rozdělen do několika kategorií. Mezi restauracemi potvrdil svoje předchozí vítězství Restaurant Essens v Hraničním zámečku Lednicko-valtického areálu, mezi vínem naopak zabodoval mikulovský KUK nebo čejkovické Wine bistro Škrobák.
„Aby byl výběr objektivní, nominuje podniky veřejnost, kvalitu posuzují nezávislí hodnotitelé. Do průvodce se tak dostanou jen vypečené kousky, od neortodoxních bister po nevšední pivovary,“ vysvětlila ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Martina Grůzová.
Kromě restaurací a bister se zájemci prahnoucí po zážitcích mohou podívat také do kaváren nebo vinných galerií. „Je skvělé mapovat a sledovat pozitivní vývoj gastroslužeb v našem regionu. Lidé si primárně vybírají turistické cíle, kde najdou i kvalitní servis. A k tomu dobré jídlo a pití určitě patří. Proto k našim tipům na výlety přinášíme i letošního gastronomického průvodce,“ doplnila Grůzová.
Systém výběru podniků, které se do průvodce probojovaly, byl i letos dvoukolový. Na nominacích se podílely osobnosti z oboru, do druhého kola postoupilo téměř pět desítek jihomoravských podniků. Každou z kategorií zhodnotila vybraná tříčlenná komise složená z nezávislých odborníků z Česka i ze zahraničí. „Úkolem bylo nahlížet na každý podnik očima turisty a hodnotit nejen kvalitu a chuť, ale také atmosféru i přístup personálu,“ vysvětlila Grůzová.