Festival trvá od pátku do neděle. Začal promítáním filmů o ekologii, které navazují na páteční stávky za klima. V sobotu louku rozezněly různé kapely či dýdžejové. Neděle patří divadlu. "Každý rok festival dělíme na tyto tři části. Kamenná kolonie je sice v městské části Brno-střed, ale do divadla či kina to mají usedlíci daleko. Takhle si to trochu vynahradí," říká organizátor festivalu Otakar Veselý.

Divadelní představení přilákala v neděli spoustu rodin. Děti zhlédly pohádku o Kocourovi botách a teď netrpělivě čekají na další hru. Čas si krátí v malém bazénku, hrou s bublifukem nebo lízáním zmrzliny. "Jsme tady letos poprvé a moc se nám tu líbí. Je to perfektní akce pro rodiny s dětmi. Dcera navíc miluje divadlo, takže je nadšená," sděluje návštěvnice Hedvika Obláčková.

Brňané ochutnávali nejlepší vína z Česka a Slovenska.
Merlot či chardonnay. Lidé ochutnali nejlepší vína z České republiky i Slovenska

Netrvá to dlouho a z barevného šapitó vychází herec. Je ale sám. "Představím vám své kamarády, kteří ale nemluví," říká tajemně. A opravdu, dva mužíci neřeknou návštěvníkům ani slovo. Jak by taky mohli, jsou to dřevěné loutky. Rambo všem nabízí loka ze své lahve, rodiny ale s úsměvem odmítají. Zdraví se s ním plácnutím do dlaní, jedna maminka mu dokonce dává pusu.

Za chvíli se objevuje Rambův kamarád. Prošedivělý dědeček. "Jé, to je náš děda!" křičí holčička. "Nojo, fakt vypadá jako náš děda," zamýšlí se tatínek sedící vedle ní. Mužík je sice starší, ale energie má dost. Tančí v rytmu jazzu a také se proplétá mezi účastníky. Po vystoupení si děti berou loutky do rukou a zkouší si, jak mužíkům zvednout ruce, nohy či jak je přinutit aby zakývali hlavami.

V neděli festival končí, ale lidé se můžou těšit na příští ročník. "Máme v plánu pokračovat, lidem se tu líbí, v sobotu tu byly asi dva tisíce návštěvníků. Původně to bylo jen pro sousedy z okolí Kamenky, teď sem ale chodí lidé z celého Brna," doplňuje organizátor Veselý.