Před několika dny zveřejnily první volební spoty spolek A co Brno? a strana TOP 09. První z nich předvádí dramatickou scénu pistolnického souboje zakončenou slibem, že ze zastupitelstva nebudou dělat kovbojku. TOP 09 ukazuje na křídové tabuli výčet svých úspěchů a vykukující hlavu lídra Jaroslava Kacera. „Videí bude několik a věříme, že ta další budou vtipnější. Chystáme i dřevěný stánek na náměstí Svobody, kde si lidé mohou dát kávu," představil manažer strany Petr Štědronský.

V sedle staršího skládacího kola vjela v pátek do začátku kampaně lídryně lidovecké kandidátky Klára Liptáková. „Chtěla jsem podpořit zavedení průjezdu cyklistů centrem města," podotkla.

Hnutí Žít Brno, které kandiduje spolu s Českou pirátskou stranou, bude oslovovat voliče hlavně na sociálních sítích. Mají například připravené video natočené na Karlově mostě. „Prosíme v něm o příspěvek na kampaň, abychom nemuseli somrovat v Praze. Na konci tohoto týdne také otevřeme v Brně knihovnu Václava Klause," sdělil lídr Matěj Hollan.

U brněnské přehrady o víkendu zahájili kampaň sociální a občanští demokraté. ČSSD si pozvala slovenskou zpěvačku Kristýnu, ODS nabídla přehlídku netradičních plavidel nebo táborák. „Chystáme opět stálý stánek v centru města a besedy s voliči," doplnil lídr kandidátky ODS František Vižda.

Stánek v ulicích chystá i letos poprvé kandidující hnutí Ano 2011, které na něm bude rozdávat koblihy. Stánky v ulicích Brna plánuje také Strana zelených.

Podle politologa Michala Pinka je význam volebních stánků zvláště ve velkých městech těžko posouditelný. „V Brně je kolem tří set tisíc voličů. Kolik z nich se asi u stánku zastaví," poznamenal politolog.

Kampaň před komunálními volbami je podle něj odlišná od té před parlamentními. „Mohou mít víc prostoru lokální témata, ale u populistických uskupení, jako je třeba Ano nebo Úsvit se na plakátech jen slovo stát nahradí slovem Brno," dodal.

Primátor Roman Onderka, který letos už potřetí obhajuje svůj post, se musí hned na začátku vyrovnávat s kritikou. Na jednom billboardu se totiž nechal vyfotit s brněnskou městskou policistkou. Volební konkurenti i odborníci upozornili, že není etické dávat na plakát příslušníky bezpečnostních složek. Přestože strážnice pózuje po boku Onderky dobrovolně. „Účastí na fotografování vyjádřila své občanské právo, a tuto skutečnost není možné zaměňovat za širokou podporu Městské policie Brno kterékoli politické straně," nepřipouští problém mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Onderka o změně plakátu neuvažuje. „Jedním z mých klíčových témat je zvýšení bezpečnosti ve městě. Stojím si za tím, že klíčem k úspěšnému řešení je právě vytváření kvalitních podmínek pro městskou policii. Vážím si podpory každého z podporovatelů a nezřeknu se jí jenom proto, že se to mé konkurenci nelíbí," reagoval na kritiku.

PETRA HANZLOVÁ
TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ