Na rozkopané ulice v Bohunicích si stěžuje například Jaroslav Škarvada. „Co dělníci vykopali už dřív, se kope znovu. Podle pracovníků na stavbě to prý netěsnilo, tak se to musí předělat. Není možné se dostat do cukrárny ani restaurace a podle vedoucích je příjem těchto provozoven na polovině," upozornil muž, podle kterého je nepříjemný také poletující prach.

Kritikou nešetří ani další obyvatelé Bohunic. „Stížnosti řešíme denně. V posledních teplých dnech se ze stavby hodně práší a nezabrání tomu ani pravidelné polévání. Lidé také musejí parkovat dále od svých domů, já se například nedostanu autem do garáže, protože mám před ní díru. Je nepříjemné, že už půl roku je z poloviny neprůjezdná páteřní silnice Elišky Přemyslovny," popsal problémy místostarosta Bohunic Antonín Crha.

Podle něj lidem také vadí, že netuší, kdy se která ulice uzavře či zprovozní. „Snažíme se o aktuálním vývoji informovat ve zpravodaji, ale často se stává, že se přeptáme na to, co se bude opravovat a než zpravodaj vyjde, všechno je jinak. Lidé se pak zlobí," dodal místostarosta.

Karel Komzák, který je součástí odborné skupiny zastupující investora, výtky obyvatel chápe. „V Bohunicích se pracuje na několika věcech zároveň. Od září se tam navíc začne stavět kruhový objezd v křížení ulic Dlouhá, Hraničky a Čeňka Růžičky. Ale díky snaze se stavba kanalizace včetně povrchů dodělá do konce listopadu," slíbil Komzák.

Práce na výstavbě kanalizačních systémů podle něj skončí ve všech brněnských městských částech, kde se dotýkají obytné zástavby. Výjimkou jsou Tuřany, které ještě příští rok čeká oprava silnic a chodníků. „Lidem může připadat, že některé úseky se dělají naněkolikrát, ale je to tím, že zároveň s kanalizací se opravují třeba vodovody, plynovody nebo elektrické vedení a každý si staveniště potřebuje upravit podle svých potřeb," podotkl Komzák.

Obyvatelé Tuřan jsou k pracím shovívavější, než lidé v Bohunicích. „Objevují se sice stížnosti na prach, ale je jich minimum. Hygiena nařídila kropení hlavní silnice a lidé musejí parkovat, kde se dá. Na kanalizaci tu lidé čekali čtyřicet let, takže jsou rádi," komentoval starosta Tuřan Aleš Jakubec.

Zásadnější komplikace obyvatelé pocítí od začátku srpna, kdy se uzavře Tuřanská a Revoluční ulice. „Objízdné trasy povedou ve směru do centra z Hanácké polní cestou u Sokolovny a Měšťanskou, ve směru z centra Glocovou, Rolencovou a Holáseckou. Kamiony pojedou přes Slatinu," vysvětlil starosta. Na stránkách městské části se také v těchto dnech objevilo varování před podvodníky, kteří lidem nabízejí položení fólie k základům domů podél stavby za výhodnou cenu. Její položení však platí investor stavby ne majitelé.

Brno navíc řeší, jestli přijde o čtvrt miliardy korun z dotace na stavbu. Ministerstvo životního prostředí totiž našlo chyby v dokumentaci. „Jednáme už s novým vedením ministerstva. V srpnu se dozvíme, o jak závažné porušení zákona se podle nich jedná a od toho se bude odvíjet výše srážky," poznamenal náměstek primátora Robert Kotzian.