Úspěšný podnikatel, který jde do politiky. Scénář, který je 
v posledních letech celkem obvyklý. Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?
Veřejná sféra mě vždy zajímala a nikdy mi nebylo lho-stejné, co se děje kolem mě. Měl jsem i mediální firmu, takže jsem k této oblasti měl blízko. Navíc, když se člověk stará o vlastní podnikání, tak si často říká, že by něco mohlo jít rychleji či jiným směrem. A chtěl by to ovlivnit stejně tak, jako to dělá ve svém podniku. Člověka zamrzí, když to tak není 
i jinde. Moje podnikání už je méně intenzivní než dříve, spíše investuji. Nezabere to tolik času jako před pár lety 
a řekl jsem si, že bych možná mohl udělat něco pro změnu, 
o které zatím jenom mluvím.

Máte nějakou předchozí zkušenost s politikou?
Znám se už dlouho s lidmi 
z brněnských zelených a vždy jsem je podporoval. Zdá se mi, že třeba v Brně odvádí výbornou práci. Jsou dobří starostové a dělají politiku tak, jak by měli i jiní. Když mi řekli: „Dvacet let o tom jen mluvíš, tak pojď taky něco dělat," nezaváhal jsem. Navíc mi krajská úroveň připadá jako dobrá platforma, kde lze mnoho zlepšit.

Takže vás oslovili jako svého kandidáta do krajských voleb zelení?
Ano, byli to oni. S Piráty se znám také, ale spíše s těmi pražskými. Historii spolupráce těchto dvou stran neznám, ale myslím, že jihomoravští zelení spíš oslovili s nabídkou Piráty a těm se to zamlouvalo. V těchto dnech by měli na své online konferenci odsouhlasit memorandum mezi stranami, které povede 
k primárkám a uzavření koaliční smlouvy, zatím tedy není nic úplně jisté.

Jiří Hlavenka.Co vás láká na zastupování těchto dvou stran? Souhlasíte 
s programy zelených či Pirátů?
Je čest, že se na mně dokázali shodnout. Co se týče programů, snadno se sžiji s oběma stranami. Každá z nich sice klade důraz na jiné téma, ale navzájem se netlučou.

Lidé z hnutí ANO již několik let hlásají, že chtějí stát, potažmo město či kraj, řídit jako firmy, ve kterých nabrali své zkušenosti. Uvažujete stejně?
Ne, s takovým názorem nesouhlasím. To, čemu se říká ideové východisko, má v politice své místo. Je to základ. Musíte přece vědět, kde jste, co chcete a především, co prosazujete dlouhodobě. A politika obzvlášť nemůže fungovat ze dne na den. Strana má mít základy, které prohlubuje, a právě na to má přilákat voliče. Podnikatelství ANO ale takové kořeny nemá a láká lidi na obecné věci ve smyslu bude líp. Vždyť to může říct každý.

Co je tedy to, co si můžete 
z podnikání do politiky odnést?
To se teprve ukáže. Je to praxe, která má blízko k řízení. Musím nějak řešit problémy za co nejmenší peníze. To je s řízením kraje podobné. U hospodaření s veřejnými prostředky budu na utrácení pes úplně stejně, jako jsem ve firmě. Uvědomuji si, že v politice je to často jinak a můžu nakonec stát na té straně, 
která tahá za kratší provaz. 
I přesto se mohu alespoň snažit.

S koncem roku se vytváří rozpočty na ten příští. Sledujete hospodaření krajských politiků s penězi, zvlášť když se to příští rok může týkat i vás?
S nelibostí se dívám především na megalomanské akce. Ty podle mě trochu, jak se říká, smrdí. Vždy když se objeví nějaká akce, která stojí miliardy korun, tak si říkám, jestli je to vůbec nutné. Proč například kraj investuje do pasohláveckých termálů? Nemělo by takové podnikání být spíš v soukromých rukou?

Kam tedy má kraj podle vás investovat?
Když se po kraji projedu, tak vidím spoustu míst, kterým by pomohla jen malá oprava a změna by měla hned dopad na zkvalitnění života v okolí. Myslím teď vesnice, které například rozřízly rychlostní silnice. Těm musíme přednostně postavit obchvaty.

Přemýšlel jste už třeba nad tím, čím chcete oslovit lidi při kampani?
Samozřejmě už mi to problesklo hlavou. Můžeme hodně využít kontaktní kampaň nebo sociální sítě. Tam jsou například voliči Pirátů. Chci hlavně, aby vše bylo pozitivní. Chci lidem ukázat, co můžeme zlepšit a změnit. Strefovat se do současného hejtmana Haška umí každý.

Kromě něj jsou tu i další zavedení politici, kteří v kraji působí mnoho let. Se kterými z nich si dokážete představit spolupráci?
Dobrý partner je bezpochyby kdokoliv ze Starostů a nezávislých, jsme na stejné lodi. Sociální demokracie i na celostátní úrovni dělá moderní levicovou politiku, ale problém bych měl s křídlem, které má blízko k prezidentu Zemanovi. Neshodl bych se ani 
s lidmi, kteří ve svých postech byli už v době, kdy byl kraj ve vleku jejich vazeb na různé podnikatele. Připomenu jen lidoveckého hejtmana, který za pakatel pronajal brněnské letiště na dalších padesát let. Teď to vypadá tak, že ať už tu vyroste dopravní uzel letecké dopravy, rozpočet kraje z toho neuvidí ani korunu. Zahraniční společnosti se přitom o Brno zajímají kvůli výhodné poloze a nižší ceně víc než třeba o Vídeň.

Jaké je vaše očekávání od krajských voleb?
Úspěch bude vše, co nás přivede do krajského zastupitelstva.

Na co se chcete v kraji třeba 
i jako hejtman zaměřit?
Na podporu menších firem. Brno a celý Jihomoravský kraj má skvělou pozici pro růst, ale musíme pomoci místním podnikatelům, kteří si z Brna nebudou dělat pouze překladiště. To chtěl například Amazon se svou halou. Jediné, co by to na jižní Moravu přineslo, jsou další problémy s dopravou a znečištění.

Pokud se kandidatura nezdaří, stáhnete se zase do soukromé sféry?
To už asi ne. Když bude o mě v politice zájem i nadále, tak to neodmítnu. Zelení budou mít moji podporu vždycky a dokážu si představit, že budeme vystupovat i jako opozice mimo zastupitelstvo kraje. Neberu to jako kariérní postup, spíš je to jedna ze splátek toho, co jsem si jako podnikatel bral.

Co na vaše rozhodnutí říkají vaši známí z podnikání?
Pro ty to překvapení nebylo. Vždy věděli, že se zajímám o to, co se děje, a chci do toho zasáhnout.

Nebude vám politika brát čas na podnikání či obchodní partnery?
Ve většině firem už nepůsobím přímo. Spíš se občas scházím s vedením a snažím se je trochu vést. Někde to není ale ani potřeba. Na podnikání je krásná pestrost. Setkávám se s různými lidmi, ale i různými překážkami, které musím překonat.

Na kterou z vašich společností jste nejvíc pyšný?
Nejvíc mě těší letenkářská společnost Skypicker. Když jsme začínali, bylo nás asi patnáct. V příštím roce budeme podle odhadu kolegů zaměstnávat už dva tisíce lidí. Společnost je velmi úspěšná. Podařilo se nám vytvořit firmu, ze které se stal světový hráč. Už si nás všímají i největší aerolinky a počítají s námi.

Co vás přivedlo k investici do letectví, když jste známí především kvůli programování moderních technologií a elektroniky?
Mám rád nové postupy. A to především ty, které lidem zlepšují život. Ne tedy nové telefony, tablety, do kterých jen koukají a ztrácejí tak čas. Lákají mě právě třeba nové možnosti v dopravě, které jim efektivně pomohou zrychlit jejich přepravu z místa na místo. Nechci technologie pro technologie, ale ty, které jsou pro reálný svět.

Jiří Hlavenka.A co nové počítačové technologie? Myslíte si jako otec českého internetu, že se z takzvaných kybernetických zločinů stane nový fenomén? Hrozí takové útoky i u nás s ohledem na současnou bezpečnostní situaci ve světě?
Většina podobných útoků vzniká z nedbalosti. Když má člověk heslo 1234, není se čemu divit. Jde prostě jen o poctivé dodržování standardů. Určitě bych útoky nestrašil.

Mezi vaše koníčky patří biologie, zvažoval jste někdy investici do biomedicínských technologií, které pak lidem zachraňují životy?
Měl jsem jednu možnost, ale nakonec to nevyšlo. Mám k tomu blízko, ale jinak jsem spíše pragmatický. Snažím se do podnikání neplést koníčky. Nasazuje to růžové brýle a spousta podnikatelů na tom skončila. Spíše bych nyní raději investoval do strojírenství, například automobilismu. Na jižní Moravě strojírenství ještě hodně poroste. Je tu spousta kvalifikovaných lidí. Kraj má obrovský potenciál zaujmout i světovým způsobem. Češi jsou totiž výborní technici a teď to mohou vy-užít.

Máte při všech vašich podnikatelských a politických aktivitách ještě vůbec volný čas?
Nezdá se to, ale mám ho spoustu, protože mi odpadly rutinní starosti u firem.

Máte třeba ještě nějaké nové koníčky?
Mám rád přírodu. Je to možná i tím, že pocházím z Mikulova, který je pod Pálavou. Ta je evropským unikátem s jedinečnými ekosystémy. Mrzí mě, že lidé nedokážou vyhodnotit význam životního prostředí, a to nejen pro přírodu, ale i pro sebe. Zničí-li ji, budou trpět sami. Podvědomě přírodu k životu potřebujeme všichni.