Nejdříve museli řemeslníci odstranit podlahy, aby pod ně doplnili vodorovné hydroizolace, které na podkladním betonu chyběly. Právě jejich absence způsobovala problémy s dlouhodobou nadměrnou vlhkostí. Novinkou je oltář z dílny brněnského sochaře Jana Šimka, dále pak malba vyobrazující svatou Annu, která chrání nemocnici.

Odborníci se zaměřili také na nosné sloupy, které byly vlhkostí a následnou krystalizací soli zasažené nejvíce. Díky speciálním omítkám nyní stěny absorbují více vlhkosti i soli než omítky klasické. „Jsme rádi, že je naše kaple díky rekonstrukci opět důstojným místem pro duchovní služby nejen pro pacienty,“ pochvaloval si ředitel svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák.

Zlaté písmeno E značí místo posledního odpočinku české královny Elišky Rejčky. Hrob je oproti symbolické dlaždici mírně posunutý.
Výzkum na Starém Brně: potvrzení hrobu královny Elišky Rejčky a jedno překvapení

Na stavu svatoanenské kaple se po desetiletí odrážela blízkost zaniklého Svrateckého náhonu i zanedbaná péče v období minulého režimu. Koncem minulého století sloužil prostor dokonce jako skladiště, původní oltář se proto nedochoval. Jediným mobiliářem, který přečkal desetiletí, mají být podle literatury tamní lavice.

Do budovy hojně zatékalo, voda prosakovala do nefunkční kanalizace. „V devadesátých letech minulého století sice došlo k sanaci, tehdejší možnosti však nebyly na tak vysoké úrovni a problém se vzlínající vlhkostí se nepodařilo vyřešit v dostatečné míře,“ zdůvodnil dřívější stav technický náměstek svatoanenského špitálu Tomáš Hladík.

Park v Husovicích se sochou Marie Restituty Kafkové.
Park v Husovicích ozdobí socha Marie Restituty. Podívejte, jak bude vypadat

První vlaštovkou pozitivních změn se stala rozsáhlá rekonstrukce nemocniční Hansenovy budovy před třinácti lety, kdy se povedlo odstranit poškozené omítky na přilehlé kolonádě a částečně dokonce i v samotné kapli. Řemeslníkům se tenkrát současně povedlo znovu zprovoznit dešťovou kanalizaci v okolí objektu. Další zdroj vlhkosti se povedlo odstranit před dvěma lety, vedení nemocnice tehdy nechalo sanovat vnější základové zdivo včetně úpravy drenážního systému. Projekt se tak mohl posunout k závěrečné fázi.