Kariéra, nebo mateřství? Stále více žen na jihu Moravy si vybírá to první. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, podle nichž věk místních prvorodiček za poslední dvě dekády vzrostl z pětadvaceti na bezmála třicet let. Nutnost volby mezi prací a dítětem je přitom podle odborníků jedním z hlavních faktorů stárnutí novopečených matek.

Nový pětadvacetimetrový bazén vyroste vedle stávajícího za Lužánkami.
Nový bazén za Lužánkami: stát dá 90 milionů, hotovo do konce příštího roku

Již ve svých třiadvaceti letech tento tlak vnímá brněnská studentka práv Helena Opletalová. „V mojí právní oblasti se předpisy a zákony mění každý rok. Mateřská by znamenala, že se po ní vrátím několik kroků zpět a musela bych to dohánět. Tím pádem chci čas po škole strávit budováním kariéry a pevnějšího postavení. Až pak bude čas na děti. Pracuj a buduj, nebo si měj dítě a ostatní už nedoženeš. Tak to prostě funguje,“ posteskla si budoucí právnička.

S Opletalovou souhlasí i sociolog brněnské Masarykovy univerzity Aleš Burjánek, ačkoli příčiny trendu stárnutí matek vnímá šířeji. „Odvracíme se od východoevropských k západním vzorcům demografického chování. Ženy mají mnohem více možností. Ať už mluvíme o studiu, cestování nebo kariéře. Nejdříve si budují postavení a až poté se věnují mateřství,“ řekl Deníku již dříve Burjanek.

Děti a rodiče v roce 2020

- Průměrný věk prvorodiček: 29,7 let

- Rozdíl oproti roku 2000: 4,6 roku

- Průměrný věk matek narozených dětí: 31,3 roku

- Průměrný věk otců: 34,3 roku.

- Počet živě narozených dětí: 12 859

- Narozených dětí mimo manželství: 43,9%

- Narozených dětí mimo manželství v roce 2000: 16,7%

- Nejstarší rodička: více než 50 let

Roli v procesu rozhodování se o potom pak nehrají jen společenské posuny, ale i mnohem hmatatelnější problém: peníze. „Ve čtyřiadvaceti letech už závistivě pokukuji po maminkách tlačíčích kočárek. Po škole ale bude trvat mnoho let, než dosáhnu na plat, který mi umožní být matkou a neobracet každou korunu. Nejvíce mě ale trápí situace ohledně bydlení. Pro běžné mladé páry je rodinný dům nedosažitelný cíl,“ zamyslela se Zuzana Fialová.

Vzrůstající věk prvorodiček přitom přispívá k narůstajícímu věku celé populace. Průměrná porodnost je tak pod hranicí prosté reprodukce, což klade větší tlak na lidi v produktivním věku a sociální systém.

Nicméně dopady stárnoucích matek lze vysledovat i na úrovni jednotlivců. Ideální věk pro porod dítěte je zhruba pětadvacet let. Podle gynekologa Lubomíra Hašlíka pak zejména při u novorozenců matek nad pětatřicet let roste riziko vzniku vývojových vad.

Spolu s matkami stárnou i otcové. „V roce 2000 měl otec při narození dítěte v průměru skoro třicet let. V roce 2020 se průměrný věk otce zvýšil o 4,4 roku na více než čtyřiatřicet let,“ uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu.

V roce 2020 se v kraji narodilo téměř třináct tisíc dětí. Nejvíce z nich matkám ve věku od třiceti do čtyřiatřiceti let. Tři děti se za minulý rok narodily děvčatům, která ještě neměly ani občanský průkaz. Naopak třicet ratolestí se narodilo ženám nad čtyřiačtyřicet let. Matkou jednoho potomka se rovněž stala padesátnice. Téměř každé druhé dítě se narodilo mimo manželství.