Bláznivá show na kolečkách. I tak se dá několika slovy popsat akce, kterou v sobotu uspořádalo recesistické sdružení Hrbatý hrozen ve Šlapanicích na Brněnsku. Letos se konal už její pátý ročník.

Na „polokulaté“ výročí sice přišly desítky diváků z blízka i z daleka, ale horší to bylo se samotnými závodníky. Těch se nakonec přihlásilo jen osm. Čtyři děti a kvarteto mužů, kteří si vyrobili samohyby podle vlastní fantazie.

Hlavním tahákem akce Kárky of the Půlpánof, jak zněl její oficiální název, byla jízda vyrobených samohybů z kopce v Jiříkovské ulici. Ta má prudký spád a jednu ostrejší pravotočivou zatáčku. „Jsem zvědavý, jak tu zatáčku budou vybírat,“ přemýšlel mladý chlapec, který se schoval za bariéru ze slámy. Vylisované slaměné kvádry měly totiž zabránit případným karambolům. Letošní „kafkiáda“ se ale obešla bez nehod.

Na dodržování maximální povolené rychlosti v obci dohlíželi strážníci městské policie. „Asi nejostřejší rychlost má Santa Claus. Z kopce se řítil bezmála čtyřicetikilometrovou rychlostí,“ řekl velitel Městské policie Šlapanice Oldřich Krištof.

Santa Claus se asi letos probudil o něco dřív a ze Severního pólu přijel do Šlapanic na kolečkových saních, které nepotřebovaly sobí spřežení. A co bylo tajemstvím téměř zběsilé jízdy? „Dobrý podvozek, lehká kapotáž a nálada do startu,“ shrnul přednosti Josef Vítek, který si sáňky i kostým udělal sám. Prý na to potřeboval jeden víkend.