VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V práci zachraňuje životy, doma hladové krky

BRNO - Ředitel jihomoravské záchranky Luděk Kašparovský jí rád a umí si i sám uvařit. Místem, kde mu chutná, je restaurace U Starýho Billa

21.7.2007
SDÍLEJ:

Vypadá spokojeně. Šéf brněnské záchranky se u Starýho Billa cítí jako doma. Jenom vařit tu nemusíFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zachraňovat lidské životy není žádný špás. Luděk Kašparovský je ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a šéfuje lidem, kteří denně vyjíždí k pacientům v různém stavu. První pomoc dává nemocným, zraněným i on, protože střídá lékaře. Doma zase dává první pomoc vyhládlým potomkům. Místo injekce nebo obvazu zachraňuje hladové krky tradičním českým jídlem.

Šéf záchranky má rád vše, ale pokud by si mohl vybrat, nepohrdne kořeněným jídlem. Místem, kde mu chutná, se pro něj tu a tam stává restaurace vtexaském stylu U Starýho Billa vbrněnské Kudelově ulici. „Nechodím sem často, ale když mám nějaké významné jednání nebo posezení skolegy, tak je restaurace U Starýho Billa tím správným místem,“ vysvětluje Kašparovský výběr podniku.

Zatímco venku sálá teplo, které spaluje brněnské ulice, uvnitř restaurace je příjemně. Testovací tým spolu sředitelem záchranky usedá ke stolu. Ještě než se stačí všichni posadit, už je u nich číšník. Rozdá jídelní lístky vdřevěných deskách a zapálí svíčku. Kašparovský se zahledí do jídelníčku a za pár minut má vybráno. „Zkusím steak zjihoamerického masa Colonia. Tady píší, že je to zuruguayské hovězí roštěné. Stejně je to jedno. Hovězí jako hovězí,“ usmívá se šéf záchranářů.

Vaření mě baví

Zatímco se kuchař vkuchyni pustil do práce, Kašparovský vypráví o jídle. „Mám rád klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo. Také mi chutná grilované maso. Hospodské minutky příliš nemiluji, ale občas se knim uchýlím,“ říká ředitel záchranky. Jídlo úplně podle jeho gusta je takové, vněmž nechybí koření. „Miluji změnu. Pikantní a kořeněné pokrmy zbožňuji. A když mám čas, vařím si i sám,“ podotýká Kašparovský.

Vpráci má šéf záchranky na starosti lidi, kteří zachraňují lidské životy. Doma zase čas od času zachraňuje hladové krky svých dvou dospívajících synů a tříleté dcery. „Manželka je zdravotní sestra a někdy slouží i v noci, takže vaření mi nedělá problém. Dokonce mě to baví. Když jsem srodinou na dovolené, vařím třeba celý týden. Chci, aby si žena odpočinula,“ říká poněkud nesměle. Nechce se chlubit, i když by takové služby brala každá druhá všemi deseti.

Vjídle není Kašparovský vybíravý. „Člověk je všežravec a měl by jíst všechno. Hlavně když je strava pestrá a nechybí vní zelenina a ovoce. Jediné, co nemám rád, jsou bramborové knedlíky. Naopak houskové mi chutnají. Mimochodem ty už si také umím uklohnit sám,“ shrnuje své chutě šéf lidí od žlutých sanitek.

Hovor o jídle je příjemný a čas při klábosení o pokrmech plyne rychle. U stolu se najednou objeví číšník a vrukou nese plné talíře voňavého jídla zgrilu. Steak zuruguayské hovězí roštěné skořením Asado podává kuchař sgrilovanými večkami, bylinkovým máslem a směsí pravých hřibů spórkem a česnekem.

„Nejen že to hezky voní, ale i výborně chutná,“ hodnotí Kašparovský dvousetgramový pokrm. Neobjednal si kněmu žádnou přílohu. „Grilované večky bohatě stačí. Pokud bych si ktomu dal ještě brambory, bylo by toho už moc. A vtom horku by se neměl člověk přecpávat,“ usměje se ředitel záchranky a vklidu dojí perfektní steak do posledního kousku.

Autor: Pavel Mokrý

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2017 se stala firma Víno J. Stávek z Němčiček.
7

Vinařstvím roku 2017 se stal rodinný podnik Stávkových z Němčiček

Na brněnském výstavišti byl zahájen letošní ročník veletrhu cestovního ruchu Go a RegionTour.
36

Největší akcí v Brně bude letos festival Re:publika. S hromadným rande

Směna domů za pozemky: v kavárně se jí obávají, prodejci v tržnici jsou klidní

Brno - Bojí se, co s nimi bude dál. Majitele kavárny Trojka v brněnském Domě pánů z Kunštátu překvapila směna budovy za nemovitosti bránící stavbě stadionů za Lužánkami, o níž uvažují představitelé města. Naopak prodejce z kryté tržnice na Zelném trhu nechává možná výměna budovy s podnikatelem Liborem Procházkou v klidu.

AKTUALIZOVÁNO

V Brně vystaví Slovanskou epopej. Na jarním festivalu Re:publika

Brno /ANKETA/ - Na ikonické dílo Alfonse Muchy Slovanskou epopej se téměř určitě Brňané podívají ve svém městě. Série velkoformátových obrazů má být vystavená na brněnském výstavišti při festivalu Re:publika. Ten začíná letos šestadvacátého května.

AKTUALIZOVÁNO

Zemřel Oldřich Veselý, bývalý člen Synkop 61 a skupiny Blue Effect

Brno - Hudebník, skladatel a zpěvák Oldřich Veselý ve středu zemřel, bylo mu devětašedesát let. O jeho úmrtí informovala rodina na sociálních sítích. Umělec působil ve skupinách Synkopy 61 a Blue Effect, skládal hudbu pro divadelní představení a televizi. 

Veletrhy Go a Regiontour přenesou lidi na moře i do hor

Brno /ANKETA/– Prohlédli jsme si luxusní jachtu, dokonce i řídící kabinu. Zdolali jsme horu a zapsali jména do vrcholové knížky, stejně, jako to dělají horolezci. Podobné zážitky budou vyprávět lidé, kteří v následujících dnech zavítají na brněnské výstaviště. Až do neděle se tam totiž konají veletrhy Go a Regiontour. Začínají ve čtvrtek pro odborníky, od pátku jsou otevřené pro všechny.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>