Podle Aleny Žákovské z Přírodovědecké fakulty univerzity, jejíž tým výskyt roztočů zkoumal, je tak vysoký počet klíšťat na začátku dubna alarmující. „Přehrada je v teď velmi zamořená. Pomáhá v tom rozmanitá vegetace a vlhkost,“ vysvětlila.

Český hydrometeorologický ústav ohodnotil nynější aktivitu klíšťat stupněm šest z deseti možných. Znamená to středně velké riziko. Hydrometeorologové při něm radí používat repelent, nechodit do porostů či křovin a zkontrolovat tělo ráno i večer. Už koncem tohoto týdne předpovídají aktivitu klíšťat ještě o stupeň vyšší.

Vědci v Brně monitorují počty klíšťat i v Líšni a v Pisárkách. Situace tam podle nich není tak vážná jako na přehradě.

NEMOCI? JEŠTĚ JE BRZY

Hygienici letos ještě v regionu žádný případ nakažení člověka encefalitidou nebo jinou nemocí přenášenou klíšťaty nezaznamenali. „Existuje ale inkubační doba, než se nákaza projeví. První případy bývají na přelomu dubna a května. Borelióza s dlouhou inkubační dobou se naopak může projevit po celý rok,“ upozornila ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

ROZTOČŮM SVĚDČÍ TEPLO

Aktivita klíšťat roste s oteplením. „Číhají zahrabaná pod listím, a jak se na jaře prodlužuje den, láká je světlo, teplo a vlhko. Pak vylézají na stébla trávy a přichytávají se na hostitele háčky na nohou. Teď jich přibývá hlavně na okrajích Brna, u vody, kam lidé chodí na procházky se psy. Nenajdeme je naopak v parcích v centru,“ vysvětlila Žákovská z Masarykovy univerzity.

Ani tuhá zima klíšťata nevymýtí. „Počet jedinců v populaci se po mrazech sníží. Tito bezobratlí nicméně existují miliony let. Za tu dobu přežili doby ledové a vytvořili si dobrou ochranu. Nějakých minus sedm stupňů jim neublíží,“ vysvětlila Žákovská.

Loni se v Jihomoravském kraji nakazilo klíšťovou encefalitidou třiačtyřicet lidí, což je o třináct více než v roce předchozím.

Účinnou léčbu klíšťové encefalitidy hledají odborníci z institutu Ceitec Masarykovy univerzity. Zkoumají virus v různých fázích. „Čím důkladněji zmapujeme životní cyklus, tím lépe se budou hledat látky, které mohou infekci zastavit,“ vysvětlil za výzkumníky Tibor Füzik.

Supermarket Kaufland. Ilustrační foto
Nedohodli se. Pozemek v Bystrci, kde měl stát Kaufland, je na prodej