VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejraději jím furtžerky, říká Erik Pardus

BRNO - Představitel strážmistra Zahálky zČetnických humoresek ujídá pokrmy zvelkých kastrolů. Když má čas zajde do restaurace U Boba.

25.8.2007
SDÍLEJ:

Erik PardusFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vzal jsem si s sebou kuchařku, protože neumím vařit, říká hned po pozdravu brněnský herec Erik Pardus. To, že si ho testovací tým Brněnského Deníku Rovnost vybral, aby se zúčastnil testu „své“ oblíbené restaurace, ho překvapilo. „Nejsem žádný odborník na vaření, jím hlavně doma,“ vymlouval se, ale nakonec pozvání přijal.

A protože si Pardus mohl vybrat restauraci podle svého gusta, neváhal ani vteřinu a navrhl restauraci U Boba na brněnské třídě kapitána Jaroše. Důvod? Majitelem podniku je Bohumil Langer. Dobrý kamarád herce, jehož diváci mohou vidět každý pátek jako strážmistra Zahálku v seriálu Četnické humoresky. Kromě televize hraje i v Městském divadle Brno, které je jeho domovskou scénou. Pardusův nezaměnitelný hlas mohou také lidé znát z nesčetně rolí v dabingu.

Jakmile testovací tým usedne na zahrádce, přichází číšník i s majitelem restaurace. Šéf podniku se zeptá, kolik porcí má udělat. Pardus mu řekne číslo a vousatý muž jde vařit. „Snad mu to nebude trvat dlouho. On je totiž strašně línej,“ usmívá se Pardus a v koutku oka jsou mu vidět jiskřičky, které má v očích stále. Jsou to jiskry humoru a neustálého popichování. V tom si vyloženě libuje s manželkou Evou Gorčicovou, s níž žije v posvátném svazku manželském dvacet let. Když mu skáče do řeči, snaží se jí utnout, ale nejde mu to. Možná to dělá schválně. Ženu neumlčí. A vlastně ani nechce. Jejich slovní ping-pong je sice i po letech manželství peprný, ale laskavý a něžný. „E-držku,“ zahrozí Pardus vždy, když ho začne Gorčicová pomlouvat.

Ujídání z hrnce

K nejoblíbenějším jídlům Erika Parduse patří takzvané furtžerky. „To je jakékoliv jídlo, které je ve velkém kastrolu nebo na pekáči. Manželka toho vždycky vaří hodně, a já pak chodím a lžičkou ujídám,“ vysvětluje Pardus jednotný název pro několik jídel. Jsou to polévky, zapékané brambory a podobně. „Jím to i studené a vůbec mi to nevadí. Mimo teplo rodinného krbu moc nejím a od jisté doby se musím vyhýbat ostrým gulášům. Mám po nich roupy. Popíjím kvalitní vínko, protože mám po pálivém jídle žízeň, a ani se nenaději a je druhý den,“ říká herec.

Naopak k nejneoblíbenějším jídlům patří rajská omáčka. „Je to jakýsi socialistický syndrom nebo co. Rajskou mi znechutily soudružky učitelky, které nutily děti dojídat. Další věc, kterou nedám do pusy, je houskový knedlík. Nechápu, jak někdo může jíst k masu buchtu,“ ošívá se. Teď se možná laskavý čtenář ptá, s čím Pardus jí tradiční český pokrm. Vepřovou se zelím. „S bramborami. A někdy jím jen samotné zelí, protože ženuška dělá to nejlepší na světě,“ chválí herec manželku, jejíž kuchyni poznamenaly slezské kořeny.

Pořádný steak

Při povídání o oblíbených a neoblíbených jídlech dokončí šéf restaurace U Boba pokrm, který Pardus vybral. „Není to jídlo pro vegetariány – je to grilovaná krkovička na houbách. Ale famózní,“ říká herec ve chvíli, kdy na stole přistane plný talíř. Tlustý steak je šťavnatý tak akorát a nádherně voní. Pardus se do něj pustí a vypráví o tom, že nemá rád hromadné obědy. „Když jí více než šest lidí, nejím. Nejsem individualista, ale nechci při jídle zapadnout do stáda,“ vysvětluje brněnský herec, který jí většinou kolem páté odpoledne. A pak jen něco málo pojí po představení.

I když na začátku setkání tvrdil, že neumí vařit, později se pochlubí svou specialitou. „Říkám tomu trhance. Pokrájím cibulku a nechám ji na rozpáleném oleji opéct dozlatova. Pak na to hodím dvě rozklepnutá vejce, přidám vegetu, trochu hořčice a cokoliv, co najdu v ledničce. Na pánvi to nechám až to má takovou zdravou karcinogenní barvu a píchám do toho vidličkou. Tím se vejce natrhne a dále smaží,“ popisuje Pardus kulinářskou specialitu. Jídlo vždycky spálí, ale nevadí mu to. „Nikdo jiný to totiž nejí,“ usmívá se strážmistr Zahálka.

Autor: Pavel Mokrý

25.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 10 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Všeobecný administrativní pracovník - pro přímé zajištění kurzů POUZE PRO OZP. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice pouze pro OZP- Uveďte v zaslaném životopise, , Organizační zajištění seminářů v Brně a Jihlavě, Přímá komunikace s klienty na semináři, , Požadujeme:, - základy PC a organizační dovednosti, - velmi dobré komunikační schopnosti, příjemné vystupování, - ochotu cestovat, , Nabízíme :, - Rozvoj osobnosti prostřednictvím firemního vzdělávání, - Občerstvení na pracovišti, Pracovní doba pouze úterý a čtvrtek, , Zaměstnanecké výhody:, možnost firemního vzdělávání, občerstvení na pracovišti. Pracoviště: Institut bernarda bolzana v.o.s.-administrativní a školící centrum, Cejl, č.p. 530, 602 00 Brno 2. Informace: Eva Maříková, .

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Zájemci se dostaví ve dnech ÚT a ČT mezi 14,00 až 16,00 hodinou na kontaktní adresu, Masná 7, Brno., , Zaměstnavatel souhlasí se zaměstnaneckou kartou.. Pracoviště: Univerzal - v, družstvo, Masná, č.p. 180, 602 00 Brno 2. Informace: Viktoriya Holinka, +420 731 660 968.

Výroba - Výroba Montážní dělník 150 Kč

Montéři kovových konstrukcí Montér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky nebo e-mailem, Požadavky: , Montážní pracovník s praxí v kusové výrobě, Kompletace celků, regulování, broušení, lícování, Čtení výkresové dokumentace , Vazačský průkaz , , Nabízíme:, týden dovolené nad rámec ZP, závodní stravování a příspěvky na stravenky na nákup v kantýně, rekreaci, pojištění, odměna za pracovní výročí, životní jubileum, odchod do důchodu, možnost vzdělávání a profesního růstu, možnost ubytování, závodní lékařská péče, bezplatné očkování proti chřipce,. Pracoviště: Šmeral brno a.s., Křenová, č.p. 261, 602 00 Brno 2. Informace: Denisa Havránková, +420 532 167 335.

Gastronomie - Pokladní 16 000 Kč

Hledáme pro náš stravovací provoz v Brně - Černovicích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa porazila Spartak Moskva, účastníka KHL, 4:2.
14

Skalp účastníka KHL. Pohodář Mueller režíroval výhru Komety nad Spartakem Moskva

Na snímku Pivarník.
3 18

Rozestavění za chyby nemůže, tvrdí trenér Zbrojovky Roman Pivarník

Vyschla řeka, dochází voda ve studnách. Nejsušší obcí jsou Ivanovice na Hané

Jižní Morava /ANKETA/ – Pokud chce zalévat zahrádku, musí Žaneta Krňáková z Ivanovic na Hané použít pitnou vodu. „Studna nám vyschla,“ řekla žena. Všimla si i seschlé zeleně a vyprahlého potoka. „V kačáku i v potoce ubyla voda. Stromy a keře jsou úplně suché,“ přiblížila.

V Bílovicích řádí vandal. Obchází parkoviště a stříká na auta žíravinu

Brněnsko /FOTOGALERIE/– Na zaparkovaná auta stříká žíravinu. V Bílovicích nad Svitavou jich takto vandal poničil už jedenáct. O případu ve čtvrtek informovali šlapaničtí policisté, kteří případ vyšetřují.

Slevy na městskou hromadnou dopravu? Opozice navrhuje jízdné zdarma

Brno – Důchodci i děti do patnácti let mají jezdit zadarmo, zní od části brněnských opozičních zastupitelů. Reagují tak na rozhodnutí radních ohledně nižších cen jízdenek pro důchodce nad pětašedesát let a děti do patnácti let, o kterém Brněnský deník Rovnost informoval již dříve.

Budoucnost motocyklové Grand Prix? Peníze chtějí řešit i na vládě

Brno – Deset dní uplynulo od skončení letošního ročníku motocyklové Grand Prix na Masarykově okruhu v Brně. Organizátorům stále chybějí miliony korun na zaplacení nákladů spojených s pořádáním závodu. Problémy s financováním akce chtějí představitelé Brna a kraje řešit i na vládě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT