Několik minut po deváté ráno už Přístavní ulicí proudí souvislý proud lidí, které nalákal návrat tradičních trhů do Brna. Sílí také proud těch, kteří už svoji zvědavost a touhu po nákupu ukojili. Nesou pytle brambor i koše a tašky se zeleninou, uzeninami či láhve s burčákem. „Je to trochu jako za komunistů, když přivezli něco z nedostatkového zboží. Doufám, že na místě nebude moc velká tlačenice,“ bojí se Jolana Pospíchalová. Přiznává, že mezi stánky ji táhne především zvědavost.

Na místě se její obavy potvrzují. Před stánky jsou fronty, v některých čeká i dvacítka lidí. „Zájem je opravdu velký. Jediná nevýhoda zdejšího trhu je, že se koná až teď. V Praze, Olomouci, Pardubicích, tam všude už podobné akce frčí naplno,“ usmívá se brněnský Slovák Ivan Kočík. Právě před jeho stánkem s vybranými slovenskými sýry neváhají zákazníci vystát desetiminutovou frontu. Čekání jim krátí tříčlenná kapela, která návštěvníkům hraje pro potěšení moravské lidovky.

Jeho kolega Jan Sedlák, spolumajitel kozí farmy v Šošůvce na Blanensku, už dokonce balí. Na pultě jeho stánku totiž ze všech sýrů zbylo jen několik drobků. „Za půl druhé hodiny jsme vyprodali všechno, co jsme si nachystali až do jedné odpoledne. Zákazníkům teď mohu nabídnout jen horoucí srdce a slib, že příště dovezeme sýrů ještě více a určitě se na ně dostane,“ pochvaluje si Sedlák.

Přiznává, že nečekaný úspěch mu poněkud změnil plány. „Jsme trochu zaskočení. Přemýšlíme, co s volným časem. Asi se tu porozhlédneme, najíme a napijeme a vyrazíme domů. Přeci jen je neděle, zasloužíme si odpočinek,“ přemítá sýrař.

Potenciální zákazníci jsou ovšem trochu zklamaní. „Kozí sýr mám ráda, má specifickou chuť, ale k vínu mi připadá nepřekonatelný. Holt si za dva týdny přivstanu,“ krčí rameny Tomáš Žemlička. Návštěvníky trhu láká i zelenina a ovoce. „Je to náš první trh a jsme spokojeni. Zájem je opravdu velký,“ tvrdí Marek Kubíček z Horácké farmy specializované na výrobky s předponou bio.

Naopak Jaroslav Meisner z Třeboňského rybářství, který nabízí především kapry, upozorňuje, že se zájem lidí bude stupňovat. „Na první den to tu není špatné. Ale ze zkušenosti mohu říct, že další den konání trhů bude ještě lepší,“ tvrdí rybář. Trh neláká Brňany jen nabídkou domácích surovin. Nabízí i jídlo. Vedle placeného občerstvení stánkaři přichystali i ochutnávky svých výrobků. „Příště sem půjdeme ještě před snídaní a najíme se až tady,“ směje se Radka Hnilicová.

Zároveň přiznává, že ji ochutnávka nalákala na nákup pštrosího steaku. Ten nabízí Marek Kubíček z pštrosí farmy v Doubravici nad Svitavou. I on si trh pochvaluje. „Lidí chodí dost. V okolí Brna nás už dobře znají, fungujeme od roku 1996,“ říká Kubíček.