Zatímco většina lidí už zná mouku jen jako hotový produkt v sáčku, který koupí v obchodě, Pavla Podolová z Českého Těšína zkouší náročnost ruční práce. „Když člověk přijde na správný postup, není to až tak složité. Bavilo mě to, ale každý den bych asi mouku dělat nemohla,“ přiznává mladá žena.

Náročnost takové práce si uvědomuje i její přihlížející matka. „Představ si, že bys takto dělala mouku na celý chleba,“ říká matka nedůvěřivě.

Podobně jako Podolová si mohou vyzkoušet činnosti z keltského života i další příchozí. „Když to člověk umí, je výroba mouky otázka deseti minut. Člověk vyrobí půl misky mouky a z takového množství udělá patnáct dvacet placek,“ vysvětluje Václav Horák ze spolku Keltoi.

Ilustrační foto.
Značky vyhání dodávky ze sídliště. Zatím jich neubývá, popisuje obyvatelka

Návštěvníci si mohou kromě mletí mouky, výroby těsta a pečení placek vyrobit například také šperky z drátků. „Tyto činnosti vyvolávají zájem hlavně u dětí. Nevěří tomu, jak bylo vše poměrně jednoduché, prosté, aniž by museli zajít do krámu,“ poukazuje Horák. Kultuře Keltů se věnuje už čtvrt století.

Dále si všímám netradičního předmětu, který leží těsně vedle ohně. „ Je to měch, kterým se dmychá vzduch do výhně nebo do ohniště. Používáme ho hlavně, když tavíme bronz nebo železo, do pecí,“ odhaluje odborník.

Ukázku si pochvaluje také Hana Nováková z Brna, která přišla se dvěma syny. „Kluci se alespoň něco přiučí a vyzkouší,“ zamýšlí se žena. A už míří s oběma o kus dál, kde si chlapci pomocí smirkového papíru, dřeva a hřebíků vyrobí vlastní auto.

Ilustrační foto.
Vymyslel třicet nových míst na parkování. Brněnské komunikace návrh zamítly

V okolních stáncích lidé prohlížejí ručně vyráběné hrníčky a další skvosty. „Je tady i keltský kovář Petr Rajnoch. Na jeho výrobcích je vidět, že tím žije,“ zmiňuje hlavní pořadatel festivalu Vilém Dvořák.

Někteří návštěvníci festivalu přicházejí ve slušivých kostýmech. „Volnou sukni nosím často, ale plášť většinou jenom na podobných akcích,“ sděluje Dagmar Štorková z Břeclavi.

Kolem pasu pasu má uvázanou brašnu na cennosti a také roh. Ovšem na troubení není. „Je na pití,“ pousměje se žena.

Jakub Kornfeil.
Kornfeil zajel pole position. Neuvěřitelné, vše vyšlo téměř dokonale, radoval se

Drží se ve společnosti keltského bojovníka, který upozorňuje na ostrost svého nože. „Přijeli jsme především na odpolední a večerní hudební program. Lákají nás především Asonance a Barbar Punk,“ přibližuje Jan Haage z Prahy.

Hudba zní z pódia ode dvou hodin odpoledne. „Prvním vystupujícím je Vojta Kiďák Tomáško. Trampský bard proslavený především hitem Toulavej. První zpěvák se trochu vymyká ostatním spolkům. Jako každý rok,“ uvádí Dvořák. Pak už poslouchají příchozí irské a skotské písně od Beerberries nebo právě od Asonance.

Milovníci hudby si hledají od začátku místa blízko vysokých hradeb, kde panuje stín. Nelze se jim divit. Teplota přesahuje třicet stupňů Celsia.

Ilustrační foto.
Cizí studenti o Brně: oblíbené rozjezdy, frustrující neznalost angličtiny u lidí

Velký nápor je také u občerstvení. „Uvítal bych, kdyby bylo menší horko. Odpolední kapely budou hrát méně lidem, což není úplně ideální. Ale na hlavní taháky lidé večer přijdou, to už nebude takové horko,“ věří Dvořák.

Průměrně na festival zavítá okolo sedmi set osmi set lidí. Podobný počet očekává i letos.

Hudební program pokračuje na Veveří až do půlnoci.

Ilustrační foto.
Důchodci v provozu? V ohrožení. Tvoří polovinu mrtvých cyklistů na silnicích