Tisíce natěšených fanoušků se začínají do Brna a okolí sjíždět na víkendové Moto Grand Prix České republiky na automotodromu. Speciálně pro ně včera otevřel kemp v Popůvkách na Brněnsku. Je v provozu jen jednou ročně právě na závod Velké ceny.

Správce tamního kempu Pavel Carda očekává rekordní zájem. „Spousta míst je už zarezervovaných. V minulých letech to nebylo obvyklé, lidé přijeli bez ohlášení," uvedl Carda. Loni se v Popůvkách ubytovalo pět set lidí. Podle Cardy letos mohou zaplnit celý kemp, který má kapacitu osm set osob. I ostatní kempy v okolí Brna se na návštěvníky motocyklových závodů těší.

Horší než loni

Provozovatelé doufají, že jim Velká cena vylepší špatnou sezonu. Ta byla podle nich ještě horší než ta loňská. A to i přes hezké počasí. „Přijelo jen asi pět karavanů a tři skupiny lidí se stany. Je to velmi slabé, " uvedl Miroslav Havlín z autokempu Oáza v Chudčicích na Brněnsku. Turistům podle něj chybí místo ke koupání. Proto příští rok plánuje v kempu postavit bazén.

Ale ani blízkost pláže automaticky nezaručuje příliv klientů. „Je to rok od roku horší. Většina lidí u nás jen přespí a míří dál," uvedla recepční Radka Frýzová. Kemp Radka, ve kterém pracuje, je blízko Sokolského koupaliště na Brněnské přehradě.

Do kempu přijel nakrátko i pár důchodců z Francie. „Zdržíme se jen jednu nebo dvě noci. Mám rád když v létě stihnu vidět spoustu nových míst," uvedl Francouz, který se představil jako Philippe.

U přehrady jednu noc přespal i Dan Krainer. „Je to neplánované. S přítelkyní jsme chtěli jet na dovolenou do Rumunska, ale tady se nám porouchal motor," vysvětlil Krainer.

Podle Hany Musilové z kempu Hana ve Veverské Bítýšce na Brněnsku turisté stále častěji jižní Moravou jen projíždějí. „V kurzu je jezdit na Ukrajinu a do Rumunska. Lidé to tam ještě neznají a navíc je tam levněji," podotkla Musilová. Odhaduje, že k ní do kempu přijelo asi o deset procent lidí méně než loni.

Rozhoduje místo

Do kempu Alpa v Ostrovačicích na Brněnsku přijelo letos třicet karavanů. „Je to slabší než loni. Asi je to lokalitou a tím, že turistům nemůžeme nabídnout koupání nebo tenisové kurty," uvedla Renata Kořínková z ostrovačického kempu.

Sezona nebyla špatná úplně ve všech kempech. „Třeba ze Strážnice na Hodonínsku a od Vranovské přehrady na Znojemsku mám informace, že šlo o nejlepší léto za poslední roky," poznamenal předseda Asociace kempů Bohumil Starý.

Malý zájem o některé kempy je podle něj způsobený tím, že lidé šetří. „Buď zůstanou doma nebo už nejezdí na celý týden jako dřív," tvrdí Starý. Dodal, že díky hezkému počasí do kempů vyrazilo mnohem víc táborníků se stany.