Pěstitelé a majitelé okrasných keřů by měli podle rostlinolékařky Jany Patočkové zpozornět okamžitě a pečlivě rostliny prohlédnout. Právě se totiž líhne druhá generace housenek zavíječe zimostrázového. Na záchranu zbývají dny, možná hodiny. „Housenky nelze přehlédnout, jsou krásně vybarvené a velké tři až čtyři centimetry, a jsou velmi živé. Pokud je zahradníci objeví, měli by okamžitě zasáhnout postřikem. Je to jediná šance na přežití rostliny,“ upozornila Patočková.

Pokud pěstitelé odhalí škůdce včas, je pravděpodobné, že i silně napadený keř dokáže do podzimu ještě znovu obrůst. „Na poškozených keřích lze pozorovat zažloutlé, zasychající listy. Housenky vytváří mezi nimi a výhony řídká předivová vlákna připomínající pavučinu. Je proto třeba při kontrole keř rozhrnout a dívat se i dovnitř,“ doporučila Patočková.

Nové pivní etikety Znojemského městského pivovaru s písmenem Z.
Znojemské pivo bude označené písmenem Z. Jak do rozhodnutí zasáhla válka?

Zrádný je překotně rychlý vývoj housenek, navíc se i v blízkých lokalitách vyskytují v různých stádiích. Své o tom ví například Josef Komprda z brněnské Líšně. „Ještě včera jsme se sousedem říkali, že je letos klid, keře měl krásně zdravé. Přišel jsem domů a zhrozil jsem se, mé keře byly obsypané housenkami. Na nic jsem nečekal a hned namíchal postřik,“ potvrdil zahrádkář.

Postřik jako prevence

Odborníci zaznamenali aktuální vysoký výskyt především v městské výsadbě v brněnské části Ponava nebo u Drnovic na Blanensku. Ve velkém požírají keře i u Dukovan na Třebíčsku. Podle odbornice Patočkové způsobují nyní housenky zahradníkům problémy ale po celé republice.

O tisíce buxusů bojují s housenkami už pravidelně zahradníci v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. „Postřiky provádíme preventivně od začátku dubna, i přesto se ale objevují poškozené keře,“ přikývl správce parku Oto Bernad.

Vyšší náklady a více času na udržení zdravého stavu rostlin vynakládají rovněž pracovníci Městské zeleně Znojmo. „Už čtvrtý rok provádíme preventivní chemická ošetření hlavně na hřbitovech, kde se buxus vyskytuje nejvíc,“ uvedl pro Deník Rovnost ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Čermákova ulice ve Znojmě ve čtvrtek kolem šesté hodiny v podvečer.
S mýtem kamionů ve Znojmě ubylo, na Vysočině si bydlící stěžují dál

Na zavíječe zimostrázového platí běžně dostupné přípravky proti housenkám nebo žravým škůdcům. „Při aplikaci doporučujeme rozevřít keř zimostrázu, aby se chemický přípravek dostal i na housenky ve středu keře. Vysokou účinnost vykazují i biologické přípravky na bázi Bacillus thuringiensis,“ doporučila rostlinolékařka Patočková.

Obávanému škůdci svědčí současné počasí. „Je to teplomilný druh, nynější klima mu vyhovuje a jeho vývoj je velmi rychlý. Za pár dní může být po všem. Stresované keře jsou napadány více, proto doporučujeme pravidelnou zálivku, nejen v období sucha,“ nabádala Patočková.

Střecha se solárními panely. Ilustrační foto
Levná elektřina? V Jevišovicích si ji chtějí vyrábět sami, pro lidi i autobusy

Zavíječ zimostrázový je invazní druh, který se u nás úspěšně usídlil teprve nedávno a stal se z něj celorepublikový problém. V tuzemsku se objevil poprvé zhruba před sedmi lety a napáchal v zahradách nevratné škody. Mnozí pěstitelé museli keře vykopat.

Do Česka se tento motýl rozšířil přes teplé oblasti Evropy z východoasijské oblasti. Napadá keře zimostrázu a brsleny. Housenka oplétá rostlinu zámotkem, listy nakousané housenkami odumírají a schnou, rostlina často působí zcela odumřelým dojmem.