Prezident měl totiž při návštěvě zavítat i na půdu Ekonomicko-správní fakulty a besedovat tam se studenty. „Nesouhlasíme s tím, že je na akademickou půdu zván člověk, který akademickou diskusí a kritickým myšlením otevřeně pohrdá,“ uvedli v otevřeném dopise děkanu fakulty Ivanu Malému současný předseda Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Pavel Troubil a bývalý předseda Zdeněk Ručka.

Doplnili, že je podle nich také nevhodně zvolený termín, kdy by měl Klaus navštívit fakultu v týdnu neklidu, kdy studenti vysokých škol protestují proti plánovaným vládním reformám.

Na dopis jim odpověděl rektor univerzity Mikuláš Bek a odeslal ho i Klausovi. „Prezident je členem české akademické obce, je profesorem ekonomie a pronese přednášku na téma, jež na univerzitu patří,“ argumentoval rektor.

Upozornil studenty na to, že termín už nemohl nikdo měnit. „Beseda souvisí s dlouho plánovanou návštěvou prezidenta v Brně na pozvání primátora. Je vyloučené rušit pozvání kvůli takovým okolnostem, jako je týden protestů, který organizujete,“ pokračoval Bek.

Prezident na tuto výměnu názorů reagoval tak, že se rozhodl zrušit celou návštěvu Brna. „Zdá se mi, že by v této vyhrocené situaci bylo naprosto zbytečné a pro nikoho užitečné, abych vystoupil se svou přednáškou,“ konstatoval v dopise Bekovi zveřejněném na webu Klaus.

Mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová zatím neuvedla, zda je přednáška jen odložená, nebo zcela zrušená. „Je to pro nás nová informace, kterou ale musíme respektovat,“ sdělila Fojtová.

Iniciativa Brno za svobodné vysoké školy, která organizuje týden neklidu, prý s dopisem děkanovi nemá nic společného. "Spíše jsme čekali, že příjezd prezidenta využijeme k dalším akcím, řekl člen iniciativy Václav Drozd.