Nejen, že pro hlavu státu namalovali ironický transparent, navíc házeli po autech Klausovy kolony bramborami. Kvůli silné policejní asistenci si však protestu na závěr prezidentovy cesty po jižní Moravě nikdo kromě anarchistů nevšiml.

„Snažili jsme se ukázat Klausovi, že ne všichni lidé jsou nadšeni z návštěvy politika, který svou neokonzervativní politikou okradl devadesát procent obyvatel této země. Dnes tu stojíme jen s transparentem a bramborami, ale všeobecná naštvanost ve společnosti roste a sílí,“ prohlásil s planoucíma očima anarchista Martin Handel.

Transparent s nápisem „Vašku, jsi jednička“ a vztyčeným prostředníčkem vyvěsila zhruba dvacítka protestujících na bránu zámeckého parku. Policisté však nápis strhli. A podařilo se jim zabránit i dalšímu záměru anarchistů. Ti chtěli zasypat auta s prezidentem a jeho doprovodem bramborami. Avšak s výjimkou tří se jim nepodařilo proniknout k silnici. Několika kusů zeleniny, které nakonec na projíždějící kolonu hodili, si nikdo nevšiml.

„Během besedy s presidentem mně informovala městská policie o tom, že se kolem cesty objevilo několik anarchistů s transparentem, které eliminovala. O nějakém házení zeleniny slyším až teď,“ reagoval na informace o útoku starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.
Také policie o žádných problémech neví. „Podle operačního důstojníka, který se spojil s prezidentskou kolonou, se žádný útok na konvoj u Moravského Krumlova neodehrál. Zřejmě jde o fámu,“ řekl jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Podle politologa Miroslava Mareše anarchisté zbytečně riskovali a měli vlastně štěstí, že jejich akce skončila fiaskem. „Útok bramborou je pouze přestupek, ale policie neví, zda je to zelenina nebo granát. Nějaký agilní člen ochranky si může situaci vyložit po svém a začít střílet,“ upozornil Mareš na riziko.

Klaus se pak s doprovodem bez problémů přesunul do Znojma. „Projeli jsem kus jižní Moravy, viděli jsme různá náměstí a jsem rád, že vám mohu říci, že ve Znojmě je vás nejvíc,“ pochválil prezident stovky shromážděných obyvatel hlavního města regionu města. Návštěvu však musel Klaus předčasně ukončit kvůli neodkladným záležitostem a odjel zpátky do Prahy.