Minulý týden vzal místostarosta Králova Pole René Pelán do ruky frézu. Nepracoval na svém domě, ale pomníku Rudé armády, ze kterého odstranil srp a kladivo. Začal tím mezinárodní spor. S jeho činem nesouhlasí ani prezident Václav Klaus.

„Symbolika, která byla dříve na pomníku, je součástí historie a jako taková na pomník patří,“ uvedl na dotaz Brněnského Deníku Rovnost prostřednictvím mluvčího Klaus.

V případu se už dále angažovat nechce. „Václav Klaus předpokládá, že se tím bude zabývat česko-ruská komise. Její zřízení předvídá mezivládní dohoda. Právě ona má podobné spory řešit,“ uvedl mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Komise však zatím nevznikla. „Upozornili jsme místostarostu Pelána, že jeho postup odporuje mezinárodní smlouvě. To je maximum, co jsme mohli udělat. Řešení situace je teď na ministerstvu obrany,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Silový resort, který válečné hroby spravuje, zvolil obrannou taktiku. „Nejsme vlastníkem památníku, takže jeho podobu neovlivníme. Musíme počkat na výsledky jednání mezi brněnským magistrátem a městskou částí,“ uvedl Jan Pejšek z tiskové a informační služby ministerstva obrany.

Od primátora Romana Onderky žádají informace o celé situaci i přijatých opatřeních. Ty pak předají ruské straně. „Další vývoj záleží na nich. Uvidíme, jak zareagují,“ dodal Pejšek.

Ruský generální konzulát v Brně už v minulosti odstranění symbolů ostře odsoudil. Pelán ale vnímá srp a kladivo jako symbol totality.