Z prostoru na Jakubském náměstí v centru města odstraní hudební nástroj už v sobotu. Právě na jeho noční zneužívání si lidé stěžují nejčastěji. „Už několikrát mi lidé volali, že tam někdo ve tři hodiny ráno hraje a že je to ruší. Původní myšlenka projektu ale byla ozvláštnit prostor a především lidem udělat radost možností zahrát si jen tak v ulicích. Nechceme, aby kvůli tomu byli naštvaní, proto jsme se rozhodli dát klavír pryč," uvedla za organizátory Pavla Spurná. Na náměstí měl přitom stát až do konce října.

Odstranění piana vítá například Jana Kamarádová, která na náměstí bydlí. „Snahu takhle zpříjemnit život ve městě oceňuji, na druhou stranu se ale několikrát stalo, že tam někdo pozdě večer bušil v podnapilém stavu do klavíru čtyři hodiny v kuse," popsala problém Brňanka.

Každý klavír umístěný v brněnských ulicích má přitom přiděleného patrona, který má dbát na jeho uzamčení a zabránit tak hraní po dvaadvacáté hodině večerní. V případě jakubského klavíru to je blízká restaurace Jakoby. „Přiznáváme, že se nám několikrát stalo, že jsme klavír nestihli uzamknout a pak ho v noci využívali různí bezdomovci. Byla to naše chyba, ale při provozu restaurace je to někdy složité," uvedl tamní vedoucí Milan Dvořáček.

klavíry pro brnoprojekt začal před dvěma lety
první piano stálo na dvoře Domu pánů z Kunštátu
akce navazuje na pražský projekt Piana na ulici
v současnosti se klavíry nachází v Tyršově sadu, v areálu koupaliště na Kraví hoře, v Křížové ulici a v odletové hale letiště v Tuřanech

Podle Spurné by byla řešením domluva s městskou policií. „V jiných městech, kde podobné projekty fungují, zamykají klavíry noční hlídky strážníků a žádné problémy nejsou," podotkla.

Brněnští strážníci by se takové spolupráci nebránili. Jen o prázdninách totiž museli řešit asi čtyři oznámení o rušení nočního klidu kvůli klavírům. Další stížnosti pak lidé směřovali přímo na organizátory projektu. „Pokud by to přispělo k udržení pořádku a nočního klidu, tak bychom nebyli proti tomu vzít uzamykání klavírů na sebe," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ostatní klavíry zatím zůstávají na svých místech. Zájemci si na ně mohou zahrát například v Tyršově sadu, v areálu koupaliště na Kraví hoře nebo v odletové hale letiště Tuřany. I s těmi se však v dohledné době Brňané rozloučí. „Na zimu nemohou zůstat venku, takže je dáváme pryč. Většinou se jim snažíme najít dočasný domov různě po kavárnách," vysvětlila Spurná.

Jedním z možných míst, kde může jeden z hudebních nástrojů přečkat zimu, je i pasáž pod bankou na náměstí Svobody. O jeho umístění však zatím organizátoři projektu teprve jednají. Uvítala by je třeba Brňanka Kristýna Marošová. „Nápad s Klavíry pro Brno se mi líbí. Když jdu kolem a někdo zrovna hraje, vždycky se zastavím a chvilku poslouchám. Bylo by mi líto, kdyby přes zimu všechny klavíry z centra úplně zmizely," popsala Brňanka.