Ke konci července klíšťovou encefalitidu v kraji lékaři objevili u osmatřiceti lidí. „Nejhorší byl červen s jednadvaceti nemocnými. Ve srovnání s minulými lety jde o trojnásobný nárůst. Lidé se většinou nakazili v květnu a začátkem června, kdy bylo vlhko a tedy nejvíc klíšťat,“ řekla Renata Ciupek z krajské hygienické stanice.

Railjet Českých drah. Ilustrační foto
Cesta do Prahy? Opravy D1 ženou lidi do vlaků

Naopak současné suché a horké počasí aktivitu klíšťat tlumí. Riziko však podle ní zůstává kolem potoků a v travnatých porostech.
Možnosti léčby klíšťové encefalitidy jsou velmi omezené. „Riziko trvalých následků je vysoké hlavně u dospělých. Nejvíc pomáhá očkování, přesto jej lidé podceňují,“ doplnila Ciupek.

Nakažení v kraji• 38 Jihomoravanů se do konce července nakazilo klíšťovou encefalitidou.
• Byl to trojnásobek počtu z loňska a předloňska.
• 134 pacientů skončilo s diagnostikovanou lymeskou boreliózou.
• 7 899 klientům přispěla zatím v kraji VZP na očkování proti encefalitidě.


Letos stoupl i počet případů lymské boreliózy. Nakazilo se 134 lidí, o devět více než loni a o čtyřiadvacet více než předloni.

Nejvíce lidí se oběma chorobami nakazilo na Brněnsku a Blanensku. „Přinesli si je hlavně z turistických míst, jako jsou lesy v okolí Brna podél Svratky či Svitavy,“ nastínila Ciupek.

Potvrzuje to i studentka Anna Kovářová, na kterou se letos při tůře z Velké Bíteše do Brna přisálo devatenáct klíšťat. „Šli jsme po turistických stezkách a přespávali venku. Klíšťata jsem vytáhla bez problémů a pro jistotu zašla na vyšetření. Naštěstí mě žádné nenakazilo,“ řekla.

Podle Aleny Žákovské z Masarykovy univerzity, která se výzkumem klíšťat zabývá, letos enormní množství parazitů zaznamenali téměř všichni. „Lidé mi říkají, že jich tolik nikdy neměli. Ataků bylo kvůli teplému a vlhkému červnu hodně, tím se zvyšuje i riziko nákazy,“ uvedla.

Zájem o očkování podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny roste. „Na jižní Moravě jsme na očkování přispěli skoro osmi tisícům lidí. Nemocných v prvním pololetí přesto přibývá,“ sdělil mluvčí Oldřich Tichý.

Italský sportovní fotograf Mirco Lazzari
Máte dobré závodníky a krásné dívky, říká italský sportovní fotograf Lazzari