V knihovně vznikne nová klubovna pro mládež. „Právě mladé lidi se tak snažíme udržet," sdělila Nivnická. Místnost pro sto lidí bude ve třetím patře. Knihovníci by tam rádi viděli i sedací vaky, aby se mladí v klubovně cítili dobře a chodili tam trávit volný čas.

Čtenáři návrh vítají. „Občas si do knihovny zajdu popovídat s kamarádkou, když doma není klid. Sedáváme u stolků na ochoze, ale klubovna bude lepší," myslí si šestnáctiletá Dana Mokrá.

Na přestavbu má už knihovna jistou sedmnáctimilionovou dotaci od Evropské unie. Magistrát nyní připravuje k úpravám projektovou dokumentaci. „Do dvou měsíců plánujeme vyhlásit zadávací řízení," sdělil vedoucí investičního odboru magistrátu Jan Kaucký.

Za peníze kromě mládežnické klubovny pracovníci upraví i přízemí. Lidé nově využijí zákaznické centrum, které bude místo čítárny. Ta se přesune do místa, kde jsou dnes počítače. Před budovou je v plánu i bibliobox, do kterého čtenáři mohou vrátit knihy, i když je knihovna zavřená.

Změny pomohou i rodičům s dětmi. Zázemí pro ně se přesune do většího prostoru, kde je nyní registrace čtenářů. Matky tam dětem v mikrovlnné troubě ohřejí připravené jídlo a přebalí je.