Ačkoliv prošla prodejna kompletní rekonstrukcí, prvorepublikový duch jí zůstal. „Chodím tady už roky, považuji jej totiž za nejkrásnější brněnské knihkupectví. Vždycky jsem zde našel, co jsem potřeboval. Jsem proto rád, že si knihkupectví i po rekonstrukci zachovalo starodávného ducha,“ pochvaloval si Tomáš Třetina.

Ve stejné podobě bylo knihkupectví posledních třiadvacet let. „Při rekonstrukci jsme trochu změnili celou dispozici obchodu, je tady nová dřevěná podlaha a v druhém patře je vyměněné osvětlení,“ popsal současný majitel knihkupectví Jan Kanzelsberger mladší.

Kromě toho si mohou návštěvníci nově pochutnat i na kávě nebo nechat vzkaz na deset metrů vysoké knižní zdi. „Stěna z knih obklopuje celé točité schodiště, které je dominantou obchodu. Také jsme chtěli, aby návštěvníky nalákala do druhého patra, na které nakupující často zapomínají,“ dodal Kanzelsberger.

Ilustrační fotografie.
Cestování zpříjemní pět nových zastávek. Zkrátí cestu na nákup či do knihovny

Kromě pondělního slavnostního zahájení si zaměstnanci knihkupectví připravili pro návštěvníky také detektivní soutěž, ve které si lidé otestovali znalost knižních klasik.

Nový vzhled knihkupectví se líbí i Vojtěchu Světlému. „Místo je mnohem vzdušnější a prostornější. Sice tady trochu přeskládali jednotlivé sekce, takže jsem některé věci musel hledat, o to více mě ale potěšila nabídka cizojazyčné literatury, které tady v minulosti moc nebylo,“ vysvětlil.

Podobný názor má i Tereza Ševčíková. „Je to tady najednou mnohem vzdušnější, jen mi trochu vadí, že nejsou autoři seřazení podle abecedy. Což ale nebyli nikdy,“ zmínila.

Brněnská ulice Veveří.
Veveří uzavře dopravní špunt. Po dokončení okruhu v Žabovřeské ulici

VIKTORIE POKORNÁ
JOLANA HALALOVÁ