„Museli jsme omezit provoz jen na dva dny. Čtenáři si však můžou knihy objednat přes internet ze skladu a my jim je odložíme na dobu jednoho týdne. Za běžného provozu mají na vyzvednutí pouze jeden den," vysvětlila technická redaktorka z Mahenovy knihovny Edita Vališová.

Mahenova knihovna má své pobočky i v městských částech. Ty také zkracují přes prázdniny otvírací dobu. „Do knihovny chodím pravidelně, a to i v létě. O omezeném provozu vím, ale ještě jsem si nezjišťoval konkrétní dny. Objednací systém ale nevyužívám. Na internetu pouze hledám, jestli konkrétní knížku mají," řekl David Pazderka z brněnských Bohunic.

Moravská zemská knihovna také omezí provoz. Navíc bude od 23. července do 12. srpna zavřená úplně. Na čtenáře však díky tomu čekají některé inovace. „Internetovou studovnu přesuneme do prvního patra, kde bude lépe přístupná návštěvníkům. Dále bude veškerý periodický tisk přístupný centrálně a to ve všech podobách. Tedy papírový, na CD a dalších nosičích, " informovala za knihovnu Radka Chlupová. Knihovny se vrátí k běžnému provozu se začátkem školního roku. (emi)