Po revoluci založil první soukromé brněnské knihkupectví, nyní je budoucnost obchodu nesoucí jméno Michala Ženíška nejistá. Po skoro třiceti letech se rozhodl odejít do důchodu.

Jestli si lidé knihy v Alfa pasáži, kde knihkupectví Michala Ženíška sídlí, koupí i nadále, zůstává otázkou. „Naznal jsem, že je čas přemýšlet o důchodu. Po dohodě s majitelem pasáže jsem začal hledat vhodného kandidáta, který by se obchodu věnoval alespoň s podobným nasazením jako já. I když se jich pár objevilo, zatím nevyhovují mým požadavkům,“ uvedl majitel knihkupectví Michal Ženíšek.

Na brněnském sídlišti Lesná už stojí hrubá stavba nového kostela blahoslavené Marie Restituty se samostatnou věží. Farnost platí nový chrám z darů věřících, otevřít plánuje prvního května příštího roku.
Po dvaadvaceti letech nový chrám. Lesnou už zdobí kostel Marie Restituty

Z jedné strany prosklený prostor, kde se police prohýbají pod tisíci svazky knih, i značku nesoucí jeho jméno by Ženíšek rád zachoval. Proto nechce obchod podstoupit žádnému řetězci. „Chtěl bych, aby nástupce pokračoval v mé dosavadní práci. I kdyby knihkupectví přejmenoval, zřejmě by lidé stále říkali, že jdou k Ženíškovi“ podělil se knihkupec.

Problém mezigeneračního předávání je podle ekonoma Lukáše Kovandy aktuální v celé republice a jeho řešení je problematické. „Generace, která rozjížděla podnikání po revoluci se dostává do věku, kdy řeší otázku odchodu do důchodu. V řadě případů jsou zakladatelé nadšenci a podobný zápal pro věc se mezi lidmi těžko hledá. Čelí potom nelehké situaci, kdy zvažují, zda firmu prodat nebo předat potomkům,“ zhodnotil.

Vizualizace nově plánované podoby brněnského autobusového nádraží Zvonařka.
Oprava Zvonařky se blíží. Začít má už tento týden, zatím bez omezení

Malým podnikům podle ekonoma situaci komplikují také zvyšující se nájmy. S tím souhlasí také Vladimír Filip z brněnského Nakladatelství Josef Filip. „Zvyšování nájmů podnikání i v prodeji knih výrazně ztěžuje. Také se stále silněji projevují změny ve způsobu života zejména mladé generace, která četbu nahrazuje televizí i jinými zábavami, takže odbyt knih trvale klesá,“ vysvětlil.

I když Filip nevylučuje, že o nástupci bude také přemýšlet, zatím otázku řešit nemusí. „Léta jsem si pro vydávání knih chystal podmínky. Shromážděná literatura, fotografie i pohlednice mi nyní umožňují pracovat podstatně snadněji než například před deseti nebo patnácti lety,“ podělil se nakladatel.

Před časem se Brňané museli rozloučit třeba s legendárním obchodem domácích potřeb v Masarykově ulici, který patřil Jaroslavu Cimrmanovi a také nesl jeho jméno. Obchod zavřel kvůli odchodu do důchodu.

Ilustrační foto
Na procházku bez srážek s cyklisty a bruslaři? U Svratky vznikne park pro chodce

Na známé domácí potřeby vzpomínal třeba Brňan Lubomír Strážnický. „To byl fantastický obchod. Chodil jsem tam rád a mrzí mne, že už se tam nepodívám. Ale chápu, že to musel být také problém třeba z hlediska zásobování, pokud vezmu v potaz velikost obchodu,“ podělil se o názor.