Namísto ČSSD strany koalice přizvaly zelené a lidovce. „Chci hájit otevřenost zpravodaje i radnice," řekla nová královopolská radní za Stranu zelených Helena Vařejková. Na cenzuru v Listech upozorňovala už před měsícem.

Na úterním zasedání redakční rady Listů vedení městské části radu zrušilo. „Vznikla ale redakční komise bez jakéhokoliv vlivu, která je poradním orgánem rady městské části," vysvětlil zastupitel René Pelán z Královopolských patriotů. Ten od podzimních v redakční radě zpravodaje působil. „Rada městské části zasahovala do obsahu zpravodaje a vetovala naše rozhodnutí," uvedl.

Proti cenzuře se ohradila i Vařejková. „Několikrát jsem se domáhala, aby mi redakce v našem zpravodaji otiskla články. Vždy akorát následovala bouřlivá diskuze, jestli se článek do novin hodí," popsala svou dřívější zkušenost.

Bývalý člen rady Roman Vykoukal z ČSSD si ale stojí za tím, že Listy i dříve fungovaly správně. „Náš zpravodaj má informovat lidi, co se děje v jejich okolí. Neslouží k hádkám stran. Nechápu, že se kvůli něčemu takovému koalice rozpadla," řekl Vykoukal. Podle něj navíc starostka původně zastávala stejný názor.

Bez vlivu vedení

Karasová slibuje, že se problém s neotištěním materiálů nebude opakovat. „Redakční komise bude nadále schvalovat články, rada městské části však bude brát na její názor zřetel," řekla a slíbila, že opozice bude mít dostatečný prostor na zveřejnění svých příspěvků. Na středečním zastupitelstvu tak radní rovnou schválili články opozice do dubnového čísla zpravodaje.

Ohledně nové podoby Královopolských listů se chce Vařejková inspirovat v Novém Lískovci. „V našem zpravodaji funguje zcela nezávislá redakční rada, která se řídí etickým kodexem a tiskovým zákonem. Ani jako starostka nemám sebemenší možnost ovlivňovat jeho obsah," vysvětlila starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Podle novely zákona z roku 2013 musí být radniční zpravodaje objektivní. „Musí tisknout názory všech členů zastupitelstva," vysvětlil Oldřich Kužílek ze sdružení Otevřená společnost, který se na novele podílel.

EMA ZEZULOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ