Navzdory deklarovaným snahám stále více zelenajícího magistrátu udělat z Brna město, ve kterém by se cyklisté nemuseli bát šlápnout do pedálů, milovníkům dvoukolového sportu (nebo dopravy) hážou okolnosti stále více hřebíků pod pneumatiky.

Jeden z takových „hřebíků“ se včera octl na lávce přes řeku Svratku v Bystrci poblíž tramvajové zastávky Kamenolom, tedy na frekventované cyklo〜stezce vedoucí na přehradu. Zastánci regulace čehokoli (a dopravy zvláště) ozdobili konce lávky dopravní značkou s imperativním nápisem Cyklisto, sesedni z kola. Dodržování příkazu navíc kontrolovala hlídka městské policie, účelně schovaná za lávkou.

Lávka je samosebou určená také chodcům. Ale za tři roky, co po ní v létě den co den jezdím, jsem nezaznamenal žádnou kolizi. Umístění značky se tak dá považovat za nekoncepční plácnutí do vody, té zelené, které je pod lávkou dost a dost. Podobný typ značky se používá třeba v případě, že cyklostezku kříží větší silnice. Na lávce přes Svratku se kříží maximálně zájmy chodců a cyklistů. Vynalézavá česká povaha si navíc se směšnou značkou dokáže poradit. Splnit rozkaz se dá i tak, že přehodíte nohu přes štangli a pojedete s jednou nohou na pedálu.

Další možností je předstírat cizí státní příslušnost – značka obsahuje pouze nápis v češtině bez piktogramu. Třetí možností je se této části cyklostezky vyhnout a jezdit po silnici. Kocourkov? Ne, Brno-Bystrc.