Před několika týdny jsem byl na vesnickém fotbale na severní Moravě. Veselá podívaná. Hráči si nadávali do pohlavních orgánů, zákeřně do sebe zajížděli, na zemi po sobě šlapali, simulovali a když se sudí nedíval, strkali do sebe nebo na něj dělali sprosté posunky. Rozhodčí měl pak ve finále štěstí, že jej rozvášněné publikum nehodilo do nedalekého rybníka. Nebylo by to poprvé.

Aktuální předvolební kampaně na jihu Moravy mi přijdou podobné. Je teprve červenec, do voleb tři měsíce a místní politické osazenstvo v nich stihlo nasadit laťku nebezpečně nízko. Na Vyškovsku posílají falešné tiskové zprávy, v Řečkovicích tvoří falešný zpravodaj, ve Starém Lískovci staví lávky na černo a na cizím pozemku. O tragikomedii kolem nového územního plánu raději nemluvit. Koalice fungují už jen na papírech a vzájemné osočování z neschopnosti působí dojmem boje na pískovišti o největší bábovičku.

Pro diváka úsměvné až zábavné, v jádru však dětinské, nekulturní, nedůstojné, ponižující. Podobně jako chování aktérů ono fotbalového zápasu. Ačkoli tady jim asi trochu křivdím. Fotbalistům, samozřejmě, neboť ti mají alespoň nějaké zásady, čest a smysl pro fair play.

Tato morální flexibilita by byla sice stále špatná, avšak snad pochopitelná či omluvitelná, kdyby se za ní skrývala jasná vize. Plán, jakým směrem město rozvíjet a řešit nejpalčivější problémy. A že jich je.. Jenže nic takového jsem nepostřehl. Za to povrchních, nejednoznačné a všeobjímající sliby se na nás smějí z každého plakátu, každé tramvaje, každého letáku. Pivo bude levnější, tráva zelenější, holky prsatější. Jen mě musíte volit.

Kdo ví, třeba v létě nastane příjemné překvapení a osobnost s něčím prozíravějším než „Doprava je fakt špatná, áááno“ skutečně z popela povstane. Ale pochybuju. Zatím to totiž vypadá, že se dočkáme pouze dalšího kydání špíny a vyprázdněných slibů, které působí dojmem jako když pes štěká: žádný konec, žádný smysl.