Brněnský hokejový klub Kometa má od města dostat osm milionů korun za propagaci Brna na hráčských dresech, helmách a podobně. Podpis smlouvy mezi městem a klubem ale zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Takže i přesto, že brněnští zastupitelé rozhodli o tom, že peníze na prezentaci města vyhradí, není jisté, kdy nebo jestli vůbec Kometa slibovaných osm milionů dostane.

„Nachystali jsme peníze do rozpočtového opatření a jsme ochotni dát všech osm milionů korun na podporu vrcholového hokeje. Smlouvu ale nyní budou zkoumat pracovníci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Záleží tak na nich, zda nám dovolí smlouvu podepsat. Pokud ne, tak peníze budeme mít i tak stále připraveny, ale budeme muset hledat jinou cestu, jak je ke Kometě dostat,“ vysvětlil náměstek primátora Daniel Rychnovský. Podle právníků magistrátu by ale nemělo podepsání smlouvy nic bránit.

Jiný názor má však předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. „Vydali jsem předběžné opatření, abychom podpisu smlouvy zabránili. Pokud totiž město vypíše veřejnou zakázku na reklamu, tak by podle nás mělo vypsat výběrové řízení na společnost, která by reklamu zajistila,“ vysvětil důvody Pecina.

Dodal, že nyní budou posuzovat smlouvu ve správním řízení a pak sdělí, zda mohou zástupci Brna a Komety smlouvu podepsat. „Bude záležet na tom, jak rychle obě strany dodají podklady a k celé věci se vyjádří, ale do měsíce bychom měli rozhodnout,“ dodal Pecina.

Hlasování o přidělení peněz navíc provázely na brněnském magistrátu rozsáhlé diskuze. „Nikdy jsme takto peníze nepřidělovali. Stejně by tak mohl přijít kterýkoliv jiný klub, že chce také peníze za to, že má v názvu město Brno. My navrhujeme spíše systémové řešení. Například, že bude mít klub led nebo pronajatý stadion zadarmo. To mu zajistí podporu na delší dobu,“ uvedl šéf klubu zastupitelů ODS Leo Venclík. Konkrétní návrh by měl podle jeho slov předložit do čtrnácti dnů.

Kritika se však ozývala i ze strany radních. „Smlouva jen obchází účel a pořád je to nedovolená podpora. Podle mě je to stále zástěrka, jak hodit Kometě osm milionů bez toho, aby se řádně uvedl účel,“ podotkl už před hlasováním Jiří Zlatuška. (mik)