Zisk třiadvaceti procent považuje Vokřál za úspěch. O tom, s kým by hnutí mohlo utvořit koalici, měl však jasno. „Bývá slušností oslovit druhého v pořadí, tedy ODS. Nerad bych ale někoho vynechal, oslovíme i další v pořadí. Našimi prioritami při vyjednávání bude třeba bydlení a sportovní i dopravní infrastruktura, což není jen rezidentní parkování, ale i třeba koordinace oprav,“ nastínil Vokřál s čím do jednání vstoupí.

Možnou spolupráci s lidovci, Piráty ani sociálními demokraty, nevyloučil.

Sčítání volebních lístků.
Komunální a senátní volby 2018 skončily. Podívejte se na online zpravodajství



Podle politologa Lubomíra Kopečka však není jasné, zda bude pro hnutí ANO jednodušší domluvit se s občanskými demokraty či pokračovat ve spolupráci s lidovci a Piráty. „Bude záležet na tom, jak bude ODS ochotná jít do koalice s ANO a přenechat mu post primátora,“ uvedl.

Nepřekvapivá podle něj byla prohra Žít Brno. „Už z průzkumů bylo patrné, že šance na zopakování jejich úspěchu z posledních komunálních voleb byla malá. Je to také dopad toho, že Matěj Hollan coby původní lídr této formace neuspěl v přerodu z aktivisty v klasicky fungujícího politika,“ dodal.

Lídryně Žít Brno Barbora Antonová.
Čtyři procenta pro Žít Brno. Překvapení minulých voleb nebude v zastupitelstvu



Podle Hollana je zisk necelých čtyř procent ve volbách velký neúspěch. „Nedokázali jsme věrohodně vysvětlit voličům naši politiku a musíme to vzít na vědomí," komentoval.

Kromě hnutí Žít Brno se do zastupitelstva letos nedostali ani dosavadní koaliční partneři ANO TOP09 či Zelení. Na pět procent nedosáhli ani komunisté.

Aktuální zpravodajství z celého volebního víkendu vám bude přinášet početný tým Deníku Rovnost. Podívejte se na jeho členy:

V posledních komunálních volbách v roce 2014 zvítězilo s více než devatenácti procenty hnutí ANO. Za nimi se umístili sociální demokraté s hlasy přes sedmnáct procent. Největším překvapením byl úspěch koalice Žít Brno a Pirátů, kteří se do zastupitelstva dostali s téměř dvanácti procenty. Téměř stejná procenta získali i lidovci.

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho okresu, kompletní výsledky všech obcí, vizitky zastupitelů okresního města, analýzy možných koalic. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.