Brněnské Moravské náměstí se plnilo lidmi už od devíti ráno. Jeden z chodníků vedoucích do centrální části parku věnovali komunisté dětem. Vyzkoušet si mohly chůzi na chůdách či hod na cíl. Dětí ale bylo jen minimum, většina ze zhruba tří stovek návštěvníků byla důchodového věku. „Chodím sem pravidelně. Nelíbí se mi, co se teď u nás děje, vždyť sotva vyjdu s důchodem," zdůvodnila svoji účast Jarmila Sedláčková .

Politické projevy funkcionářů strany a jejích kandidátů v nadcházejících krajských a senátních volbách ovšem už při úvodních tónech internacionály narušilo několik studentů. Na trávníku na náměstí roztáhli ostnatý drát s cedulkami se jmény obětí komunistického režimu a drželi transparent s nápisem Komunisti jsou zločinci. „Nesouhlasíme s tím aby se ve svobodné demokratické zemi shromažďovali komunisté, kteří ctí zločineckou ideologii. Apelujeme také na to, že jim rostou preference a lidem to nevadí. Chceme poukázat na zločiny, kterých se komunisté prokazatelně dopouštěli," řekl zástupce studentů Michal Doležel.

Zdůraznil přitom, že protestující nezastupují žádnou iniciativu ani politickou stranu.

Protestující si od účastníků shromáždění vysloužili několik nadávek a po dohodě se strážníky a policií ustoupili z trávníku až ke vstupu do parku. „Policisté nám řekli, že si komunisté zabrali celé náměstí. Proto jsme se přesunuli. Když chceme upozorňovat na zločiny komunistů, musíme také ctít právní stát. S tím, že nám lidé nadávali, se nic nedá dělat. Více bylo těch, kteří nám náš postoj schvalovali," konstatoval další ze studentů Jan Cimr.

Poklidný způsob protestu potvrdil mluvčí městské policie Jakub Ghanem. „Skupinka zhruba dvaceti studentů tiše diskutovala s kolemjdoucími na politická témata a ničeho se nedopouštěla," ře­kl.

Komunistický zastupitel Brna, který dopoledne uváděl, Pavel Březa si rozvinutí transparentu při svém projevu nevšiml. „Ale podobné akce jsou zatím běžné. Samozřejmě žádný režim nemůže být hrdý na politické procesy. Jenže je z minulosti nemá na svědomí jen jedna strana. Problém je to širší," upozornil Březa.

Ještě mnohem klidnější oslavu prvního máje uspořádali sociální demokraté. Podobně jako komunisté představovali svoje kandidáty ve volbách a nechávali podepisovat petici proti důchodové reformě. Kromě toho ale také hrála country kapela, své umění předváděli hasiči a pro děti byl nachystaný skákací hrad. „S akci jsme spokojeni. Zastavilo se tam několik stovek lidí. Největší zájem měli o projížďky lodí zdarma. Bylo jich pět," sdělil jeden z kandidátů Marek Šlapal.

Zábavné odpoledne s vystoupením několika kapel uspořádali na nádvoří hradu Špilberk také odboráři. „Zaměřili jsme se na zábavu, ale samozřejmě v současné situaci jsme se nemohli vyhnout ani kritice současných poměrů," sdělila předsedkyně jihomoravských odborů Stanislava Slavíková.

Mnohem více lidí než politické akce ale lákala příroda. Ti, kteří své procházky naplánovali na hrad Veveří je mohli zpestřit pohledem na zhruba třicítku automobilových veteránů. Jejich majitelé se na nádvoří hradu zastavili při své tradiční prvomájové jízdě. Návštěvníci Kamenné kolonie zase mohli nakoupit výrobky místních řemeslníků a umělců na prvomájovém trhu.