Zářivou podívanou si ve čtvrtek užijí lidé na Brněnské přehradě. Ukončí třiasedmdesátou plavební sezonu. Rozloučení začne ve čtyři hodiny odpoledne. „Sejdeme se v přístavišti, kde s vedením dopravního podniku zhodnotíme sezonu, symbolicky uzamkneme hladinu přehrady a přítomné pozveme na poslední plavbu lodí. Tito cestující pojedou za poloviční jízdné a dostanou od nás také poukázku na první plavbu lodí při zahájení sezony v příštím roce,“ pozvala na akci mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Po poslední plavbě na přihlížející čeká i ohnivá podívaná, kterou z oblohy uvidí i v odrazu na hladině. „Ohňostroj odpálíme z paluby lodi o půl osmé večer,“ doplnila Tomaštíková.

Z několikacentimetrů hluboké řeky Svratky vysvobodili ve čtvrtek čtyřiačtyřicetiletého muže brněnští strážníci.
Šel se vykoupat do Svratky. Neumím plavat, křičel z vody sahající do půli lýtek

Provoz se na Prygl opět vrátí až příští rok v druhé polovině dubna. V příští sezoně se navíc změní výše jízdného v lodní dopravě. „Mírně se zvýší,“ připustil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

O zdražení budou ještě jednat zastupitelé Brna. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik také ruší zastávku Sokolské koupaliště a zavede elektronické jízdenky.

Změny s koncem sezony
- Ve čtvrtek končí lodní doprava na Brněnské přehradě. Událost začíná ve čtyři hodiny odpoledne. Zájemci se naposled svezou po hladině, navečer uvidí také ohňostroj. Sezona na přehradě začne v dubnu. Cena za lístek se mírně zvedne.
- Brněnský hrad Špilberk upravuje otevírací dobu. Lidé se tam dostanou vždy od úterý do neděle mezi 9 a 17 hodinou.
- Naposledy dnes také k hradu vyveze zájemce minibus linky 80. Jeho provoz pro tento rok končí, obnoví jej příští rok v dubnu.
- Do dubna se před zájemci uzavírají hrady Pernštejn a Veveří.

Naposledy ve čtvrtek také vyveze zájemce linka 80 na brněnský hrad Špilberk. Provoz spoje od listopadu končí, obnoví jej v dubnu příštího roku.

Špilberk jako jediný v Brně a na Brněnsku vítá návštěvníky celoročně. „Řídíme se sloganem Špilberk žije 12 měsíců v roce, hrad neuzavíráme ani v zimě. Koncem listopadu navíc otevřeme zimní výstavu Karla Hanušová: Hajundija, zem za zavřenýma očima. Expozice brněnské výtvarnice je určená především dětem. V prosinci chystáme tradiční akci Vánoce na Špilberku a jako novinku letos poprvé také sérii adventních koncertů,“ upozornil mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Od října do konce března na hradě platí zimní otevírací doba. „Neznamená velké omezení provozu. Lidé se k nám dostanou vždy od úterý do neděle mezi devátou hodinou ráno a pátou odpoledne. Letní otevírací doba se liší pouze v tom, že jsou navíc v pondělí otevřené kasematy a rozhledna,“ popsal Kalábek.

Parkování v Brně. Ilustrační foto.
Pokuty v Žižkově jsou zbytečné, tvrdí řidiči. Na parkování si stěžují i jinde

Možnost trávení volného času v chladných měsících vítá třeba Eva Veselá. „Na Špilberk se můžu vypravit třeba s návštěvou i v zimě, nabídka je ale v tomto období dost omezená,“ sdělila.

Kromě hladiny Brněnské přehrady před návštěvníky uzamykají také brány hradu Pernštejn a Veveří. V říjnu mívají otevřeno pouze o víkendech a svátcích, poslední návštěvníci tam tedy zavítali v pondělí. Nyní jsou už oba zavřené.

Pernštejnské panství navíc zažívá změny. U hradu opravují zahrady, podle pernštejnského kastelána Zdeňka Škrabala práce postupují podle plánu. „Už je výrazně vidět jejich budoucí podoba. V dolní části jsou cesty a chystáme se na výsadbu stromů,“ popsal dřív novinky kastelán.

Nová podoba společenského centra v Komíně, které se stane součástí budovy staré hasičky.
Společenské centrum v brněnském Komíně se stane součástí staré hasičky

Stejnou návštěvní dobu jako na Pernštejně má i hrad Veveří. Obě památky se zájemcům znovu otevřou nejdřív příští rok v dubnu.