Podle přivolané veterinářky byla příčinou smrti kolika. Střevní problémy zavinila jablka, která do ohrady hodili kolemjdoucí. V trávicím traktu kvasila a způsobila plynatost. Protože kůň nezvrací, nemohl potravu vyloučit tlamou. „Zmítal se na zemi, protože mu plyny tlačily na srdce a na plíce, postupně jej zadusily zevnitř. V hrozných bolestech umíral několik hodin,“ říká žena.

Kůň měl rozbité zuby a byl od krve, protože se z posledních sil sám snažil z koliky dostat. Přesnou diagnózu by určila pitva, tu se chovatelka rozhodla z úcty ke zvířeti nedělat.

Ten den prošli otravou i všichni ostatní koně. „Kdybych přišla jen o pár hodin později, našla bych je tam ležet všechny,“ vysvětluje žena. Cedulky, aby kopytníky nekrmili, kolemjdoucí ignorovali.

V Moravském krasu uschl památný strom. Dvě stě let starý smrk u Habrůvky.
FOTO: V krasu uschl památný strom. Dvě stě let starý smrk u Habrůvky

Ryzák Knight byl na koliku náchylný, jen v prosinci ji měl kvůli jablkům pětkát. Právě časté koliky na Brněnsku dohnaly rodinu ke změně lokace a koupili koním pastviny u lesa. „Vždycky bojoval, chtěl se z toho dostat. Mohli jsme ho zachránit, kdybych se k němu dostala včas. Zavést sondu do žaludku a vlít olej či rektálně vložit ruku a následně odstranit ucpávky ve střevech nebo krokovat celou noc. To vše bylo nezbytné pro výhru nad smrtí. Ani nikdo z lidí, kteří šli okolo, se neozval, nezavolal na obec, kde ví, že chovám koně. Tentokrát bojoval sám, já jsem tam nebyla,“ láme se ženě hlas.

Devítiletý Knight byl původně vychovaný jako dostihový kůň, ještě nedávno zapsaný v Jockey Clubu. Rodina jej později koupila na rekreační ježdění. „Pro nás byl člen rodiny. Nejmladší syn Matyáš na něm jezdí od roku a půl, starší Jan už úplně sám. Knight byl empatický, když cítil, že Jana ztrácel v sedle, raději zastavil,“ vzpomíná žena, která se u koní pohybuje od svých jedenácti let.

Vláčky v zahradě? U Jiřího Šimkůje z Blanska jezdí už pět let.
Vláčky v zahradě? U Jiřího Šimkůje z Blanska jezdí už pět let

Událost nahlásila policistům, kteří teď úhyn zvířete vyšetřují. „Knighta nám nic nevrátí. Policie hledá viníka. Pokud se sám přizná, nebudeme chtít peněžní náhradu, ale žádáme omluvu, aby kůň i chovatel našel klid. Lidé by měli vědět, že svými činy mohou vraždit, aniž by o tom věděli. Nedokážu pochopit, proč lidé chtějí krmit cizí zvířata. Každý chovatel nejlépe ví, jaké zdravotní problémy má určitý kůň,“ říká.