Hlídky brněnských strážníků proti vandalům zasahují vždy, když je cestující nebo řidiči tramvají stihnou včas upozornit. „Ročně jde o asi dvě desítky případů. Mnohem častěji ale musíme zasahovat proti lidem, kteří zpravidla pod vlivem alkoholu útočí na ostatní. Takovéto případy se stávají i několikrát za noc," okomentoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Dopravní podnik teď proto své vozy vybavuje dvěma druhy fólií – ochrannými a opravnými. „Nejdříve se poškozené sklo zbrousí a pak se na něj namokro nalepí opravná fólie. Po čtyřiadvaceti hodinách je sklo opět čiré a chráněné," uvedl Antonín Pešek, majitel AZ dekorace, která polep provádí.

Dopravní podnik se snaží dlouhodobě projevy vandalismu odstraňovat. „Chceme poskytnout našim slušným cestujícím co nejpohodlnější způsob dopravy. Toto je další způsob ochrany a boje proti vandalům," řekl generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Vyplatí se to, tvrdí

Za první letošní pololetí vylepil podnik ochranné fólie na devadesáti vozech, dalších jedenadvacet získalo opravné. Celkem stála novinka přes jeden a půl milionu korun. „I tak se nám ale vyplatí. Výměna rovného skla vyjde v průměru na pět tisíc korun. Až dvanáct tisíc stojí sklo tvarované, které je například v zadních částech tramvajových vozů," poznamenal generální ředitel Havránek.

Kromě poškrábaných skel a poškozených sedadel způsobují vandalové velké škody také sprejováním po karoseriích nebo budovách a zařízeních podniku, jako jsou například označovače jízdenek a jízdní řády na zastávkách. „Největší riziko je přitom během jízdy u dlouhých souprav a také na konečných zastávkách," popsala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

škody za miliony
- v letošním prvním pololetí způsobili vandalové DPMB škody za více než dva miliony korun
- kromě poškrábaných oken a poškozených sedaček často také sprejují po vozech a budovách dopravního podniku
- nové fólie ochrání okna tramvají
- nyní jsou na devadesáti vozech

V boji proti vandalům se dopravnímu podniku osvědčila instalace kamer se záznamem v jednačtyřiceti tramvajích a v dalších bez něj. Nových dvacet tramvají, které dopravní podnik převezme do konce roku, také bude vybavených kamerami.

Tresty za vandalismus se určují podle způsobené škody. „Do pěti tisíc korun se jedná o přestupek a hlídka může na místě uložit až pětitisícovou pokutu. Velmi často jde ale případ do správního řízení, kde hrozí až patnáctitisícový postih a zákaz pobytu," uvedl mluvčí strážníků Ghanem.

U vyšších škod jde o trestný čin a strážníci jej podstupují republikové policii. „Výjimku z pravidla má sprejerství, které je trestným činem vždy nezávisle na výši škody," upozornil Ghanem.