V první polovině letošního roku provedli zaměstnanci v místě optimalizaci na vzduchotechnice, od května má slévárna snižovat produkci emisí o čtvrtinu. Minulý měsíc odstartovala kvůli snižování emisí další dílčí projekt.

Výroba ve Slévárně Heunisch v bývalém areálu Zetoru.
Slévárna Heunisch v Brně musí odstranit zápach, potvrdilo ministerstvo

„Dále jsme testovali další surovinu jádrové směsi, která může mít pozitivní dopad na pachový vjem,“ uvedl tamní ředitel Jens Heunisch. Dodal, že firma nadále prověřuje dostupné možnosti pro to, aby dostála novým podmínkám provozu.

Zápachem linoucím se ze slévárny se Brňané trápili dlouhé měsíce. Židenický místostarosta Petr Kunc se proti němu rozhodl otevřeně vystoupit, mimo jiné prostřednictvím petice. „Problém řeším už rok a půl, první stížnosti a formuláře jsme posílali už dávno. Tehdy mě ani nenapadlo, že to bude trvat tak dlouho,“ sdělil Deníku Rovnost nedávno Kunc.

Výroba ve Slévárně Heunisch v bývalém areálu Zetoru.
Ředitel slévárny poslal otevřený dopis na radnici. Víme proč

Heunisch v reakci na rozhodnutí úřadů zaslal Kuncovi dopis, ve kterém jej zve na setkání. Místostarosta však požaduje účast celého petičního výboru. Podle rozhodnutí krajského úřadu musí slévárna nejpozději do konce srpna letošního roku předložit pachovou studii a návrh technického řešení na snížení emisí z provozu. Společnost také musí omezit používání surovin a látek, které jsou pachově problematické.