Postupně bude všude znít gong. „Chceme zkrátit a zjednodušit hlášení, protože především ve velkých uzlech jde o nepřetržitou smršť znělek a slov. Cestující je nemohou stačit vnímat,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Podle ní gong začne znít na nádražích v celé republice od nového jízdního řádu na konci letošního roku.

Vlakové nádraží v Kyjově je jednou z důležitých zastávek na Vlárské dráze. Ilustrační foto.
Z Kyjova do Veselí? Vlakem až rychlostí sto šedesát kilometrů za hodinu

Lidé podepisují internetovou petici proti tomuto rozhodnutí. „Žádáme všechny, kdo vnímá nádražní znělky a myslí si, že ke každému městu by měla být znělka, tak podepište tuto petici,“ vyzvali iniciátoři petice, kterými je tým stránek hlaseni.net.

Čtyři tisíce podpisů

Ve sobotu po páté hodině odpoledne na ní bylo 4 315 podpisů. Podepsali se i Jihomoravané. Jako jeden z prvních se k dokumentu připojil Vojtěch Bernátek z Rosic u Brna. „Podepisuji, protože ke každému městu by měla patřit znělka. A ne že bude mít celá Česká republika jen jednu univerzální,“ napsal.

Připojili se i obyvatelé Brna. „Znělky hlášení od nepaměti patří ke kultuře cestování po české železnici. Ke každé stanici dokresluje tu správnou atmosféru,“ má jasno Radek Vitík.

Ilustrační foto
Jižní Morava už má deset případů nakažených koronavirem

Znělku Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem cestující neslýchají na brněnském hlavním nádraží už od letošního února. Změny si všiml třeba Pavel Hungr, který pravidelně jezdí vlakem mezi Brnem a Hradcem Králové. „Přišlo mi, že znělka pěkně charakterizovala dané město. Pardubice taky měly svou znělku, která je charakterizovala. Ale mění se to všude,“ řekl muž.

Dobrú noc, má milá

Dřívější znělka se více zamlouvala také Anně Halouskové, která jezdí pravidelně jednou týdně do Brna za vnoučaty. „Nevím, proč se rozhodli to změnit, ale nic s tím asi nenaděláme,“ pokrčila rameny žena.

Hraboš polní - Ilustrační foto
Farmáři: Hraboši škodí dál. Nejhůře je v Jihomoravském kraji a na Vysočině

Vlastní znělky mají také v jiných vlakových stanicích na jihu Moravy. Například v Adamově na Blanensku zní stejně jako v brněnském Králově Poli píseň Černé oči jděte spát. V Blansku se zase lidé mohou zaposlouchat do písně Dobrú noc, má milá, v noci zní na nádraží Moravo, Moravo.

Vybrané znělky na nádražích v kraji:

Adamov (Blanensko): Černé oči jděte spát, Dobrú noc, má milá

Blansko: Moravo, Moravo

Brno, hlavní nádraží (od února zrušeno): Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem

Brno, Královo Pole: Černé oči jděte spát, Dobrú noc, má milá

Hodonín: V Hodoníně za vojáčka

Vyškov: Černé oči jděte spát