Centrum s názvem Campus Square otevře padesátku obchodů, kterým bude vévodit obchodní dům Tesco. Na první nákupy tu Bohuničtí mohou přijít už v listopadu tohoto roku. „Nabídka bude pestrá. Lidé tu najdou krámky s módou, sportovním vybavením nebo elektrickým zbožím. Bude tam určitě drogérie, pekárny, bankomat Komerční banky a České spořitelny. Objeví se tu i módní obchod Charles Vögele, který v Brně zatím chybí,“ vyjmenoval Tomáš Grepl ze společnosti AIG/Lincoln, která projekt vytvořila.

Obchodní centrum se bude ale od těch ostatních v Brně lišit. Návštěvníci totiž kolem obchodů budou procházet přímo venku. „Nechtěli jsme uzavřenou budovu, proto jsme zvolili obchody zastřešené, které ovšem budou mít vchody přímo z ulice,“ objasnil Grepl.

Kromě toho centrum přinese i další stromy a travnaté plochy. Zeleň lidé uvidí dokonce i na střeše obchodního domu Tesco. „Nákupní centrum je jen jednopatrové, proto jsme dali na střechu domů travnatý porost. Z pohledu z výšky to pak vypadá lépe a nenaruší to ráz krajiny,“ tvrdí Grepl.

Takové řešení vítají především lidé z okolí. „Pamatuji si, že před nemocnicí byla vždy jen neoraná pole a nikde nic. Teď tam konečně bude živo,“ tvrdí například Libuše Elblová, která bydlí naproti. Podle ní obchodní centrum uvítají hlavně starší lidé. „Když nemají auto, do Vaňkovky si nezajedou. Tady to aspoň budou mít po ruce,“ myslí si Elblová.

Nadšení jsou i studenti, kteří to budou mít z kampusu do obchodů co by kamenem dohodil. „Nebudu si muset na nákupy vyhrazovat čas a jezdit někam za Brno. Tady bude všechno po ruce,“ míní student Tomáš Pokorný. Studentů bude v Bohunicích dost. Podle vedení Masarykovy univerzity kolem pěti tisíc. „Dalších pět set bude zaměstnanců. Jsme rádi, že budou mít zázemí,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Lidé se navíc do obchodů dostanou z kampusu suchou nohou. Obě místa totiž spojí lávka. Součástí nákupní zóny bude také náměstí, parkoviště a areál s vodním jezírkem. „To vznikne mezi centrem a kancelářskými budovami, které se otevřou v polovině příštího roku,“ objasnil Grepl.

Podle něj se Bohunice stanou živým a rušným místem. Někteří se toho ovšem bojí. „Když jsem se sem nastěhovala, žilo se tu v poklidu. Nedovedu si představit jak to pak bude vypadat. Budu si muset zvykat,“ uvedla Běla Šková.

Vedení fakultní nemocnice, která stojí naproti, je ale spokojeno. „O Bohunicích se často říkalo, že je to periferie. Byli jsme na takovém vyhnálkově. Teď konečně nebudeme osamělí, lidé se tu budou sjíždět za nákupy,“ doplnila mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.

Vizualizace Kampus.
Celý projekt bohunického Kampusu si můžete prohlídnout zde (nutný Adobe Reader):
PROJEKT KAMPUS